SDP traži trenutačnu ostavku Tomaševića; Glasovac: “Poručujete nam da tolerirate nasilje!”

Klub zastupnika SDP-a zatražio je da požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kojega je supruga prijavila zbog obiteljskog nasilja, odmah podnese ostavku. Također je zatražio hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, upozoravajući da je zakonodavni okvir loš kada je riječ o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, piše Index.

 

 

Sabina Glasovac naglasila je da država ima ključnu ulogu u prevenciji i sprečavanju ponavljanja nasilja.

Pozdravila je odluku premijera Plenkovića da hitno raspusti požeško-slavonsku županijsku organizaciju HDZ-a, no dodala je da se postavlja pitanje zašto nije bilo ranije reakcije na nasilje za koje se očito otprije znalo.

“Znači li to da se u Hrvatskoj nasilje tolerira od strane HDZ-a i premijera sve dok ne postane javno, jer očito je da u spomenutoj županiji komuniciranje šakama nije iznimka nego pravilo”, rekla je Glasovac.

Osvrnula se i na prijedlog novog obiteljskog zakona, koji je prošli tjedan pušten u javnu raspravu pa povučen. Taj prijedlog nas pokušava vratiti u srednji vijek, u njemu se žene diskriminiraju i po samoj definiciji obitelji, rekla je.

“Postavlja se pitanje može li se prema tom prijedlogu nasilje u obitelji bez djece nazvati obiteljskim nasiljem? Čudno se definira i sama medijacija prije razvoda braka prema kojoj se od medijacije izuzima samo žrtva dokazanog obiteljskog nasilja”, upozorila je. Svi znaju koliko u Hrvatskoj traju sudski postupci, pa to znači da bi žena koja trpi nasilje morala sudjelovati u medijaciji i na taj način trpjeti dodatno nasilje, ustvrdila je.

Zato, ističe, povlačenje tog prijedloga zakona nije dovoljno, treba potpuno odustati od njegovih izmjena, a svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi zabraniti pristup izradi bilo kojeg novog propisa u budućnosti. “Ova vlast očito želi provesti konzervativnu revoluciju koja će rušiti prava žena i dati degeneričnu definiciju obitelji”, zaključila je Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...