Šibenčani ‘objasnili’ tučnjavu Funcuta i Torcide: “U Šibeniku se, za razliku od Zadra, voli lokalni sport”

Portal susjednog grada Šibenika, Šibenik.in, napravio je veliku analizu s nekoliko prominentnih šibenskih ljudi kako bi doznao razloge zbog kojih su se međusobno potukli navijači nogometnih klubova Šibenik i Hajduk, Funcuti i Torcida. Zadar je više puta spominjan u izjavama njihovih sugovornika kao grad u kojemu se navija samo za košarkaški klub, dok je Šibenik istaknut kao suprotnost našemu gradu. Izdvajamo neke izjave, a čitavi tekst možete pročitati ovdje.

“Ni Splićani, baš kao ni Zagrepčani, ne shvaćaju parolu Funcuta ‘Moj grad – moj klub’.

– A to je motiv koji šibenske sportske navijače vodi i na košarku, vaterpolo, a ne samo na nogomet. Za razliku od primjerice Zadrana koji ginu za zadarsku košarku, a na nogometnim utakmicama Zadra protiv Hajduka, uz manje iznimke, navijaju za goste, a gotovo nitko od njih nije za klub iz svog grada, objašnjava legenda šibenskog, ali i dalmatinskog sportskog novinarstva Mikuličin, tu osnovnu razliku između šibenskih i zadarskih navijača, što se automatski pretapa na njihov odnos prema Splitu.”

“Mikuličinov mlađi kolega iz šibenskog dopisništva Slobodne Dalmacije, još jedan sportski znalac Krešimir Gulin, podsjeća da su svugdje u svijetu lokalni antagonizmi između susjeda najžešći.

– Iako je teško je ulaziti u genezu sukoba između navijača dva grada i dva kluba, rekao bih da je u odnosima između Šibenika i Hajduka specifično to što je Šibenik u Dalmaciji jedini ozbiljniji protivnik Splićanima praktički otkako postoji Hrvatska nogometna liga. Zadrani nikad nisu imali takvu tradiciju u nogometu, baš kao ni Dubrovnik koji također nikad nije imao svoj jaki klub, a Šibenčani su imali za koga navijati. Ipak, u bivšoj SFRJ se za Šibeniku navijalo u nižoj ligi, a u prvoj uglavnom za Hajduk, pa je današnja situacija još apsurdnija, govori Gulin.

Gulin upozorava da ne valja generalizirati i tvrditi kako u mjestima oko Šibenika navijaju za Hajduk, a za Šibenik samo oni iz centra grada.

– Vodice i Ražine daju igrače Šibeniku, tako da su te podijele bespotrebne. Vukorepa i Celić, koji su sada prvotimci Šibenika, dolaze iz Ražina, a Roca iz Vodica. Tako da te podjele ‘selo-grad’ smatram neutemeljenim i nepotrebnim.  Činjenica je da Funcuti vole sve šibenske sportove, a u nekim drugim gradovima poput, recimo Zadra, Tornado uglavnom navija za košarku. Zato je Splićanima čudno kako to netko u Dalmaciji može navijati za svoj lokalni klub, a ne za Hajduka, zaključuje Krešo Gulin.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...