Smije li Dukić istovremeno biti predsjednik Lige protiv raka Zadar i gradonačelnik? Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo sud!

Zbog potrebe da javno učinimo dostupnim odgovor na pitanje koje se proteklih mjeseci postavljalo a to je – da li gospodin Branko Dukić kao gradonačelnik može u isto vrijeme biti i predsjednik Lige protiv raka Zadar? U privitku Vam dostavljamo odgovor Povjerenstva za sukob interesa, pišu nam iz Lige protiv raka Zadar.

Naime, ta udruga je samoinicijativno zatražila mišljenje Povjerenstva, a mi prenosimo priopćenje Lige koje sadrži njihov odgovor u nastavku.



Poštovani,

 

Liga protiv raka Zadar ove godine obilježava 50. godina svog postojanja i rada. U ovoj godini imali smo i situaciju da je Predsjednik lige protiv raka Zadar, gospodin Branko Dukić, dr.med., bio i stranački kandidat za mjesto gradonačelnika grada Zadra.

Liga protiv raka Zadar obratila se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da nam odgovori na upit da li gospodin Branko Dukić, dr.med., Predsjednik Lige protiv raka Zadar ukoliko bude izabran na dužnost iz članka 3. stavka 1. podstavka 43. ZSSI – a može biti i Predsjednik Udruge.

Nakon provedenih izbora za čelnike lokalne samouprave, gospodin Branko Dukić, dr.med., izabran je na mjesto Gradonačelnika grada Zadra a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, na zahtjev Vladislava Tomčuka, Tajnika udruge Liga protiv raka Zadar, na 181. sjednici, održanoj dana 01. lipnja 2017. g., dalo je sljedeće

OČITOVANJE

Istovremeno obnašanje dužnosti gradonačelnika Grada Zadra i funkcije predsjednika udruge Liga protiv raka  – Zadar samo po sebi ne predstavlja  povredu odredbi ZSSI – a te dužnosnik Branko Dukić može obavljati funkciju predsjednika udruge Liga protiv raka – Zadar, pod uvjetom da već nije članom upravnih i nadzornih tijela dviju neprofitnih udruga i zaklada, ali za obavljanje funkcije predsjednika navedene udruge nema pravo na naknadu ili primanje dara u toj ulozi, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova.

Ukoliko tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnika Grada Zadra nastupe okolnosti u kojima će dužnosnik biti u prilici donositi odluke koje utječu ili mogu utjecati na ostvarivanje prava i interesa udruge s kojom je dužnosnik interesno povezan, primjerice povodom zahtjeva predmetne udruge za dodjelom sredstava iz proračuna Grada Zadra, dužnosnik Branko Dukić dužan je osobno zatražiti mišljenje i uputu Povjerenstva, koja se daje ovisno o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...