Stanar zgrade s muralom hrvatskog vojnika: “Neka brinu o tome kako ju obnoviti, a ne što je na njoj nacrtano”

Tornadov mural hrvatskog vojnika na zgradi na zadarskom Bulevaru otkako je nacrtan izaziva polemike među Zadranima i u Gradskom vijeću Grada Zadra. Slika hrvatskog vojnika za SDP simbol je nacizma i fašizma, dok HDZ i gradonačelnik s njom nemaju nikakvih problema. Ispitivanje javnoga mijenja koje je provela Antena Zadar potvrđuje da se većina građana slaže s Tornadom i vlastima Grada Zadra te se zalaže za ostanak murala kao simbola borbe protiv velikosrpske agresije. No, što misle sami stanari? Uvid u njihov stav dao nam je Ante Perić, stanar zgrade na čijem se pročelju nalazi mural.

– Mural prikazuje hrvatskog vojnika i ja ću ga osobno braniti. Stat ću pred sve koji ga žele ukloniti kao što sam stao pred pucnjeve iz kasarne. Što je na tom vojniku fašističko? Šahovnica s prvim bijelim poljem? Onda prvo uklonite krov s crkve Sv. Marka u Zagrebu. Uostalom, devedesetih nikome nisu smetale ni crne uniforme ni bijela polja na šahovnici kada su padale granate po Zadru, kaže Perić.

Da spomenuta zgrada, ali i druge u gradu imaju puno većih problema od grafita i murala, također doznajemo od Perića.

– Vrdoljak brine o tome što je na zgradi, a nije ga briga o tome u kakvom je stanju zgrada. Ona je još od rata oštećena od gelera i metaka, u dječje sobe uvlači se vlaga i to pitanje nitko ne poteže. Mislim da je to važniji problem od murala hrvatskog vojnika, kazao nam je Ante Perić.

Od njega smo također doznali kako su skupine “Antifa Zagreb” i “Antifa Šibenik” preko noći, valjda ponukane apelom SDP-a, već ostavile svoj trag na muralu te ga prešarale komunističkim obilježjima poput srpa i čekića. Mural hrvatskog vojnika ipak je brzo, ranim jutrom popravljen pa cijela stvar ranije nije dospjela u medije.

Tornado je odlučan u namjeri da spomenik borbi protiv srbočetničke agresije ostane, a s njima se slažu i stanari te većina građana. Hoće li gradski SDP nakon svega ovoga nastaviti gurati inicijativu za njegovim uklanjanjem ili će priznati njegovo dublje značenje i okrenuti se ostalim brojnim gradskim problemima? Nadamo se jasnom odgovoru iz redova najveće oporbene stranke u što skorijem roku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...