Starim prijateljima sudi se isti dan; I Kalmeta i Glavaš i dalje tvrde da su nevini!

Donedavni dugogodišnji zadarski gradonačelnik i HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta te njegov bivši stranački kolega, a potom i utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš naći će se u ponedjeljak na optuženičkim klupama zagrebačkog Županijskog suda gdje će se svaki suočiti sa svojom optužnicom – Kalmeta za izvlačenje novca iz javnih cestarskih poduzeća, a Glavaš za ratni zločin nad osječkim Srbima zbog čega je već odslužio većinu kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Obojica od početka tvrde da nisu krivi i ističu da očekuju dugotrajnu pravosudnu bitku iz koje će izaći kao pobjednici.

Novo suđenje Glavašu nakon više od pet godina zatvora

Ponovljeno suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima “garaža” i “selotejp” trebalo je početi još u srpnju, ali je odgođeno jer Glavašu nije bio skinut zastupnički imunitet, što je u međuvremenu učinjeno.

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Glavaš je ranije ustvrdio kako se nada da će novo suđenje “razriješiti dileme” i završiti povoljno za njega i ostale optuženike. Ocijenio je da bi ponovljeno prvostupanjsko suđenje moglo trajati oko godine dana, nakon čega očekuju postupak pred Vrhovnim sudom pa će do pravomoćnosti odluke proći barem dvije godine.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić koja će voditi novo suđenje na pripremnom ročištu u travnju nije prihvatila prijedlog obrane da se slučaj vrati optužnom vijeću koje bi odlučilo o izmjenama optužnice, s obzirom da obrana tvrdi da je u ovom slučaju riječ o “kaznenim djelima počinjenima tijekom ratnog sukoba”, ali ne i ratnom zločinu.

Za glavnu raspravu sutkinja je odgodila odluku o zahtjevu obrane da se iz spisa izdvoje iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira koji je ranije Glavaša prokazao kao nalogodavca zločina nad osječkim Srbima te suoptužene Gordane Getoš Madgić koja ga je u jednom od iskaza teretila, da bi kasnije tvrdila kako je njeno ispitivanje bilo nezakonito.

Fehir, koji je za vrijeme zločina imao 16 godina, prvi je u medijima priznao da je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca je optužio Glavaša koji je tada bio na čelu Sekretarijata. Svoj je iskaz ponovio i na prvom suđenju, nakon čega su dužnosnici Glavaševe stranke HDSSB-a tvrdili da je za svoje lažno svjedočenje i osuđujuću presudu nagrađen stanom u Poreču.

Kada je pri kraju prvog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u studenome 2008. iznosio svoju obranu Glavaš se u najvećoj mjeri usmjerio na pobijanje iskaza trećeoptužene Gordane Getoš Magdić, ističući da su tvrdnje prema kojima je mučenja i likvidacije osječkih Srba naređivao preko papirića “preglupa policijska izmišljotina i konstrukcija”. Ustvrdio je da je njen iskaz temeljen na diktatu i sugestijama policijskih službenika, a sve kako bi se njega optužilo za ratni zločin.

Bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta optužen je u slučaju Remorker za izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), a tome je pripojena i optužnica prema kojoj je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Uoči pripremnog ročišta Kalmeta je novinarima kazao da se veseli suđenju jer na sudu “ne prolazi politikanstvo i kafanske priče” nego “argumenti, činjenice, brojke, svjedoci” koji mu, kako je rekao, idu u prilog.

Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker – Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket već su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro. Uoči nagodbe priznali su sve optužbe Uskoka koji tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Optuženi i najbliži suradnici, direktori javnih poduzeća i kooperanti

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Kalmeta je u međuvremenu optužen i da je narudžbom promidžbenog filma “Prometna renesansa Hrvatske” od marketinške agencije Fimi media, kojoj se sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna. U zasebnom slučaju Fimi media na optuženičkoj su klupi i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...