Stigla promjena vremena; Za područje Velebita oglašen crveni alarm zbog jake bure

Kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, prevladavat će danas u većini zemlje. Na istoku i u središnjem dijelu zemlje jutarnja temperatura, koja bi mogla dosegnuti do 14 °C, bit će viša od najviše dnevne temperature koja bi se mogla zadržati oko 12 °C.

Ponegdje oborina može biti obilnija, osobito na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima, a krajem dana i u Dalmaciji, piše DHMZ. U najvišem gorju moguć je i snijeg, uglavnom iznad 1000 metara nadmorske visine.  U drugom dijelu dana sa zapada nam stiže djelomično razvedravanje.

Vjetar u unutrašnjosti uglavnom umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka danas će biti uglavnom od 11 do 15, a na Jadranu od 19 do 24 °C. Navečer osjetno svježije.

Za Kvarner i Velebit oglašen alarm

Na području Kvarnera i Velebita Meteoalarm je oglasio crveni alarm zbog olujne bura koja bi mogla dosegnuti na udare i brzinu do 120 km/h. Takvo vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, a poseban oprez preporučuje se pomorcima. Također, postoji opasnost i za obalnu infrastrukturu.

Za zapadnu Istru i sjeverni i srednji dio Dalmacije oglašen je narančasti alarm s upozorenjem da bi bura mogla puhati na udare i do 100 km/h pa je i u tim dijelovima potreban oprez.

Samim tim, za očekivati je da će bura prouzročiti probleme i u prometu i zatvaranje pojedinih cesta. Ostatak obalnog dijela Hrvatske je označen žutim alarmom, bura bi u tim dijelovima obale mogla dosegnuti brzinu do 90 km/h.

Sutra uglavnom suho

Već sutra moglo bi biti u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i uglavnom suho. Ujutro mjestimice magla.  Na krajnjem jugu zemlje i dijelu srednjeg Jadrana u prvom dijelu dana bit će oblačno s kišom, lokalno moguće i obilnijom, te pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar uglavnom umjeren sjeverni, na Jadranu jaka bura i tramontana, često s olujnim udarima.  Jutarnja temperatura od 2 do 8, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 20 °C.

Od nedjelje do utorka većinom suho i stabilno

Smirivanje vremena koje počinje već sutra u poslijepodnevnim satima donijet će nekoliko suhih i djelomice sunčanih dana, no temperatura zraka neće se previše povisiti.

Jutra će biti hladnija uz moguć mraz u unutrašnjosti, a moguća je i magla koja se neće predugo zadržati.

Poslijepodnevna temperatura mogla bi biti nešto viša od one koja se očekuje danas, a kiša je moguća samo ponegdje, uglavnom u gorju i istočnom dijelu Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...