Što je ‘biotektura’ te kako se radi vertikalni vrt doznajte uz “Eko-Zadar”

Udruga „Eko-Zadar“ organizira predavanje “Biotektura – uvođenje živih elemenata u arhitekturu” u petak 6. listopada u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar s početkom u 18 sati, a dan kasnije – u subotu 7. listopada radionicu izrade vertikalnog vrta u dvorištu Gradske knjižnice. Predavač i voditelj radionice je Bruno Motik iz udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koja je članica Zadruge za dobu ekonomiju.

-Uvođenjem živih elemenata u arhitekturu ne samo da možemo povećati estetsku vrijednost prostora u kojem boravimo nego i smanjiti troškove za hlađenje zgrade ljeti, poboljšati kvalitetu zraka, posebice u urbanim sredinama, ali i uzgojiti dio hrane na mjestima gdje inače nema prostora za klasičan vrt. Zeleni krovovi i vertikalni vrtovi sve više postaju zaštitni znak održive gradnje, pojašnjava Motik, a predavanje “Biotektura – uvođenje živih elemenata u arhitekturu” održava se u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ kojeg financira Zadarska županija, Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove.

Radionica izrade vertikalnog vrta održat će se u subotu 7. listopada u dvorištu Gradske knjižnice Zadar u vremenu od 9 do 12.30 sati.  Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznici radionice naučit će oformiti vertikalni vrt idealan za njihove prostorne mogućnosti, poput primjerice balkona. Radionica se održava u sklopu projekta „Zeleni rasadnik“ kojeg financira Grad Zadar.

Bruno Motik je permakulturni dizajner koji je diplomu stekao  je pod mentorstvom Tonyja Andersena 2010. godine obranivši svoj rad realizacije Recikliranog imanja prema prethodno izrađenom permakulturnom dizajnu. Osim što već godinama vodi tečajeve i radionice, permakulturu prakticira svakodnevno na svojem imanju u Vukomeriću u blizini Recikliranog imanja gdje je sagradio pasivnu solarnu kuću od slame. Bavi se biotekturom koja uključuje izradu  zelenih krovova i vertikalnih vrtova. Koautor je publikacija „ZELENI ALATI – Briga o tlu“, „ZELENI ALATI – Grijemo se i kuhamo suncem“, te „Zeleni alati za održivu revoluciju“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...