“Sve je veći interes za dragovoljno vojno osposobljavanje”

U vojarni “123. brigade Hrvatske vojske u Požegi u petak je prihvaćen 20. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, što je ujedno i treći ovogodišnji naraštaj, izvijestili su iz Ministarstva obrane te dodali da je interes za dragovoljno vojno osposobljavanje sve veći.

Na dragovoljno vojno osposobljavanje u trećem naraštaju 2017. pozvano je 324 ročnika među kojima je 56 ročnica.

Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem stječu se vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH.

Zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Milan Čorak izvijestio je da prvi puta od stupanja na snagu dragovoljnog vojnog osposobljavanja u jednoj godini kreću tri naraštaja naglasivši da je to ostvarenje vizije Ministarstva obrane na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem i vrhom Oružanih snaga RH.

“Očekivali smo takav interes i odaziv mladih te moram naglasiti kako smo zadovoljni brojem ročnika koji će pristupiti dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Do kraja dana svi prijavljeni bit će i zaprimljeni, potpisati ugovore i biti spremni za sve ono što ih čeka u narednih osam tjedana obuke”, rekao je.

Ostvarenje karijere u Oružanim snagama i MORH-u ambicija je 21-godišnjeg Josipa Tomića iz Ivandola kod Požege.

“Moram priznati kako je moja okolina bila iznenađena odlukom da se pridružim Hrvatskoj vojsci, ali moram reći kako je moja želja ostati u Hrvatskoj, a ne otići kao veliki broj mojih prijatelja u inozemstvo. Želim služiti svojoj domovini i čast mi je nositi ovu vojničku odoru”, rekao je Tomić.

Otac, pripadnik “Tigrova”, poticaj sinu za dragovoljno služenje vojnog roka

Dvadesetpetogodišnji Petar Bruno Basić iz Zagreba cijeli život aktivno se bavi sportom, no glavna motivacija za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje bio mu je njegov otac.

“Moj otac bio je pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi” u Domovinskom ratu i njegovo služenje domovini bio je veliki motiv za moju prijavu. Obitelj, prijatelji i djevojka su me podržali i vesele se razvoju moje karijere u Oružanim snagama”, naglasio je Basić.

Magistrica povijesti Nikolina Vuković, 25-godišnjakinja iz Velike pokraj Požege, izjavila je kako joj je glavni motiv za prijavu bio diplomski rad na temu Domovinskog rata. “I ja želim pridonijeti svojoj državi, baš kao što su to učinili i branitelji za vrijeme Domovinskog rata, a cilj mi je jednoga dana postati časnica OS RH”, rekla je.

Za dragovoljno vojno osposobljavanje u prvih osam mjeseci 2017. godine prijavilo se 1.165 kandidata, među kojima 189 žena.

U dosadašnjih 20 naraštaja dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 kandidata, od kojih je u djelatnu vojnu službu do sada primljeno 4313 kandidata, a 26. rujna 2017. ugovor o djelatnoj vojnoj službi potpisalo je i 382 vojnika/mornara, izvijestili su iz MORH-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...