U akvatoriju srednjeg Jadrana uspješno provedena vježba “Harpun 17”; Krstičević: “Sposobni smo braniti naše more”

Završni prikaz vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice Oružanih snaga RH “HARPUN 17” održan je danas, u nedjelju, 22. listopada 2017., u vojarni “Zečevo” i u akvatoriju srednjeg Jadrana, na morskom poligonu otoka Žirje.

Vježbu na moru su s motorne jahte “Učka” promatrali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH (OS RH) general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), predstavnici Hrvatske kopnene vojske (HkoV), vojni izaslanici akreditirani u RH i ostali uvaženi gosti, piše se na stranicama MORH-a.

Riječ je o vježbi s bojnim gađanjem koja predstavlja glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini, a održava se od 18. do 22. listopada 2017. godine. Sudionici vježbe, pripadnici HRM-a, HkoV-a, HRZ i PZO-a, ZzP-a, ZSS-a, pukovnije Vojne policije (PvP), Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava (SKiS) izveli su pokaznu vježbu osposobljenosti združenog djelovanja u pomorsko-desantnim operacijama. Potporu vježbi pružilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stavljanjem brodica iz njihova sastava na raspolaganje u svrhu provedbe planiranih sktivnosti, kao i lokalna Dobrovoljna vatrogasna društva.

Završni prikaz vježbe započeo je u vojarni “Zečevo”, odakle su snage HKoV-a provele topničko-raketno gađanje na metu, nakon čega su raketne topovnjače HRM-a RTOP-41 „Vukovar“ i RTOP-42 „Dubrovnik“ provele gađanje meta s različitih udaljenosti. Po završetku zračnog udara, kojeg su uspješno provele snage HRZ i PZO-a simulirajući zračne udare po ciljevima visoke vrijednosti, uslijedio je zračni desant snaga ZSS-a, koji je proveden istovremeno s pomorskim desantom s desantno jurišnim brodovima. Snage HKoV-a su desantnim brodovima minopolagačima prebačene iz luke Lora u područje provedbe vježbe, te su u plovidbi prekrcane na desantno jurišne brodove. Vježba se nastavila gađanjem zračnog cilja brodskim topništvom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo provedbom vježbe i obučenosti snaga koje su sudjelovale u vježbi “HARPUN 17”, naglasivši kako je kontrolirano i precizno upravljanje vatrom, brzi i učinkoviti manevar snaga te usklađeno djelovanje tijekom provedbe napadne operacije dokaz da razvijamo vojsku na pravi način.

– Hrvatska ratna mornarica je jamac sigurnosti na moru, što je danas i pokazala kroz ovu vježbu. Vidjeli smo visoku uvježbanost i osposobljenost te integriranost snaga kroz združeno djelovanje snaga HRM-a, HKoV-a,HRZ i PZO-a, ZzP-a, pVP, ZSS-a i SkiS-a. Izvrstan manevar i precizna gađanja kopnenih snaga, desant zračnih snaga i mornarice, kao i ostale aktivnosti koje su pokazali pripadnici svih grana Oružanih snaga koji sudjeluju u vježbi, jamac su njihove spremnosti i sposobnosti, kao i pokazatelj da su u mogućnosti ostvariti sve zadaće koje su pred nama, rekao je ministar Krstičević.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović naglasak je stavio na izuzetnu suradnju s ostalim granama Oružanih snaga RH, budući da se ova vježba održava već desetu godinu zaredom.

– Ovo je bila vježba mornarice, kopnenih snaga, zrakoplovnih i drugih snaga s naglascima na zadaćama na moru, koja je pokazala sinergiju i zajedništvo svih grana Oružanih snaga, istaknuo je kontraadmiral Stipanović.

Cilj vježbe “HARPUN 17” bio je prikazati uvježbanost i osposobljenost sudjelujućih snaga u pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje. Tijekom vježbe prikazana je integracija i upravljanje vatrom i manevrom kao i provedba usklađenog djelovanja u operaciji pomorskog desanta. Scenarij vježbe osigurava operacijske izazove za angažiranje združenih namjenski organiziranih snaga u oslobađanju privremeno okupiranog teritorija. U sklopu provedbe operativnih i taktičkih procedura, sudjelujuće snage provodile su vjezbovne aktivnosti sukladno NATO savezničkim doktrinarnim publikacijama.

U vježbi ukupno sudjeluje 675 pripadnika Oružanih snaga RH. U svojstvu časnika za raspoređivanje vježbe “HARPUN 17” je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, a direktor vježbe je zapovjednik Flotile HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić.

Namjenski organizirane snage koje sudjeluju u vježbi čine sedam brodova, jedna raketna bitnica i vod protuminskih ronitelja (vPMR) iz sastava Flotile HRM-a, četiri broda Obalne straže RH, dva zrakoplova i dva helikoptera HRZ i PZO-a, snage Gmtbr HKoV-a, snage ZSS-a, snage SOD-a te motrilačke postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja (bOSMiO) te snage SKiS-a i ZzP-a.

Stožer vježbe bio je smješten u vojarni “Zečevo”, a upravljanje vježbom omogućeno je stvaranjem potpune digitalne pomorske situacijske slike. Podaci s različitih senzora integrirali su se u digitalnu sliku u realnom vremenu, što je omogućilo neometano upravljanje vježbom.

Fotografije su dostupne na mrežnim stranicama MORH-a.

Foto: MORH/ M. Čobanović, OSRH/ S. Brigljević, M. Sirišćević

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...