U Berlinu održana akcija protiv sječe stabala u Zadru!

U ponedjeljak 9.10. u Berlinu je održana akcija podrške s ljudima i stablima u Zadru i drugim gradovima u kojima se događaju isti i slični procesi uništavanja urbanog prostora, stabala, drvoreda, parkova…

Iako Berlin nije najzeleniji grad u Njemačkoj niti je u top deset svjetskih metropola, ipak broji preko 490 tisuća odraslih stabala samo u drvoredima, na ulicama i avenijama, dok se ukupan broj stabala uključujući brojne parkove procjenjuje na nekoliko milijuna. Taj se broj odnosi na odrasla stabla, ne uključujući sadnice i mladice kojih grad posadi više tisuća godišnje.

U vremenu koje predstoji stabla u gradovima predstavljaju nezamjenjivu zaštitu od vrućina, pružaju hladovinu, pročišćuju zrak, štite od buke, prašine i radijacije, pozitivno utječu na javno zdravlje i na brojne druge načine doprinose općoj kvaliteti života.

Cijeli niz istraživanja potvrđuje kako, osim na fizičko, stabla u gradovima pozitivno utječu i na mentalno zdravlje stanovništva.

Prometne probleme uspješno i održivo se rješava tako što se razvija javni prijevoz i biciklistička infrastruktura čime se znatno smanjuje frekvencija korištenja automobila i sve njene negativne posljedice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...