U Facebook bismo uskoro mogli ulaziti uz pomoć ‘selfija’!

Neki su korisnici primijetili kako Facebook u svojoj mobilnoj aplikaciji za Android, u postupku vraćanja pristupa do računa kada je lozinka zaboravljena, nudi mogućnost autentifikacije putem selfija. Tehnika prepoznavanja lica još uvijek se testira, ali uskoro bi mogla postati dodatak dvofaktorskoj provjeri identiteta korisnika koja se koristi u Facebooku, piše Bug.

Prepoznavanje lica za sada je dostupno samo kada korisnik pokrene povrat pristupu računu (recovery) s uređaja s kojeg se već prije prijavljivao na svoj Facebook račun. Aplikacija tada traži od korisnika da pogleda u kameru, praktički snimi selfie, a potom snimljeno lice uspoređuje s licima na dostupnim fotografijama.

Ukoliko testiranje na manjem dijelu korisnika pokaže da je riječ o dovoljno dobroj tehnologiji, Facebook bi mogao svima omogućiti novi način provjere identiteta. Teško da bi ova metoda mogla poslužiti kao primarna za identificiranje korisnika jer ju je lako prevariti – ne koristi se, naime, nikakva revolucionarna tehnologija poput skeniranja 3D otiska lica ili šarenice oka, već se radi o čistom prepoznavanju lica na fotografiji i usporedbi s drugim slikama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...