Ugledni ginekolog: “Kujundžićevo neznanje je sramotno, nek’ svoja religijska uvjerenja ostavi doma”

Ugledni zagrebački ginekolog odgovorio je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću koji je jučer kazao kako život počinje sa začećem.

Doktor Dubravko Lepušić iz KBC-a Sestre milosrdnice koji je već ranije upozoravao na to da se ginekolozi u bolnicama ne bi smjeli pozivati na prigovor savjesti kod izvođenja abortusa, svoj odgovor napisao je u grupi na Facebooku “Znanje je užitak” koju je otvorio, a koja je namijenjena prvenstveno mladima kojima su potrebni odgovori na pitanja iz domene spolno odgovornog ponašanja kao i prevencije nasilja i ovisnosti, piše Index.hr.

Njegovo odgovor prenosimo u cijelosti:

“Život NE počinje začećem”

Na čelu Ministarstva zdravstva je čovjek koji ne prati znanje i znanost.

Sramotno je to neznanje koje plasira ovako bez i malo srama.

Bilo bi dobro da malo updateira svoje znanje ili možda misli da vjerski pogled na svijet treba biti i svjetovni.

“By the way” crkva je višekratno mijenjala kroz povijest stanovište kada ustvari počinje život, a ova netočna varijanta (od začeća) je zadnja i datira od 19 st.

Kroz povijest je dominantan stav crkve bio tzv “odgođena animacija” … kada Bog u petom mjesecu trudnoće udahnjuje život novom biću i od tada je počinjao po njihovom tadašnjem stanovištu život. (Isti je stav npr. imao i Aristotel u staroj Grčkoj).

Niti na jednoj razini( filozofskoj, političkoj, vjerskoj, a ni znanstvenoj) nije postignut konsenzus kada život ustvari počinje.

Nikada u povijesti čovječanstva.

Život je ustvari kontinuum i mi nosimo gene i od prvih ljudi na zemlji.

Svaka jajna stanica i svaki spermij ima životni potencijal. A oplođena jajna stanica (dakle od začeća) je još daleko od svih onih kriterija koji jednu individuu karakteriziraju čovjekom.

Plod niti teoretski ne može preživjeti prije 5. mjeseca trudnoće.

Čovjek koji je završio medicinu i studirao znanost morao bi to znati, a svoja religijska uvjerenja neka ostavi za po doma i svoje društvo u ćošku.

Jer ministre: Znanje (s velikim “Z”) je užitak

Problematična je i Kujundžićeva konstatacija da treba uzeti u obzir potpise vjerskih fanatika. To ne samo da je zabrinjavajuće nego i opasno.

Ti potpisi nisu demokracija već ljudsko neznanje i glupost, a znate da je po Einsteinu ljudska glupost bezgranična.

U ovoj objavi se ne referiram na prekid trudnoće koji mora biti pravo žene i koji nikako ne smije biti sredstvo kontracepcije, ali mora biti dostupno i slobodno na izbor.

Radi se o ljudskom pravu po konvencijama UN-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...