Upitali smo gradsku upravu je li pročelnik Pešut pismen, a odgovor koji smo dobili nije nas iznenadio

Bilo je jutro poput svakog drugog kada je poštar po običaju banuo u naš ured vičući: “Antena Zadar, pošta za Antenu Zadar!” i uz račune na stol bacio prioritetno pismo pošiljatelja Stošije Pešut.

“A što sad?”, upitala se naša glavna urednica otvarajući omotnicu koja je krila sadržaj pisma, kako se ispostavilo, majke gradskog pročelnika za socijalnu skrb i zdravstvo, Marija Pešuta. On je, podsjećamo, posljednjih nekoliko mjeseci ‘na udaru’ kako lokalnih tako i nacionalnih medija zbog obiteljskog nasilja prema svojemu nećaku za što je i nepravomoćno osuđen na Prekršajnom sudu u Zadru. Kako je taj sud utvrdio, Pešut je uistinu fizički napao svojega nećaka, dok se on preko medija samo kratko obranio kazavši kako je momku dao ‘samo dva šamara’.

Sadržaj pisma iznenadio nas je budući da je u njemu gospođa Pešut, majka našeg Marija, medijima (u ovome slučaju našem mediju) poslala apel da njeno djetešce ostavimo na miru. Mi smo, naime, u njenim očima ispali nasilnici koji izvještavajući javnost o postupcima jednog javnog namještenika činimo nekakvo zlodjelo. Kao da smo prebili nekoga na mrtvo ime ili nešto slično.

No, ono što nas je i više iznenadilo od samog sadržaja pisma je činjenica da ga nije poslao sam Mario Pešut koji sebe u javnosti nije ni pokušao obraniti. Baš zato na pamet nam je pala genijalna ideja – može li gospodin Pešut uopće poslati pismo Anteni Zadar… je li pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo… pismen?

Prvi korak bio nam je provjeriti na mrežnim stranicama Grada Zadra koji je stupanj obrazovanja završio naš pročelnik, a tamo crno na bijelo stoji Mario Pešut, prof. što znači da je gospodin Pešut osposobljen za posao nastavnika u srednjoj ili osnovnoj školi. Ipak, to nam nije reklo zapravo ništa o stupnju njegovog obrazovanja pa smo više informacija pokušali dobiti u gradskoj upravi iz koje nam je Marina Mihovilović Pajkin (kojoj u potpisu uredno stoji titula diplomirane novinarke) odgovorila sljedeće.

– Mario Pešut je diplomirani psiholog i zadovoljava sve uvjete propisane Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i sistematizacijom radnih mjesta u Gradu Zadru za obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo. Temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka nismo ovlašteni dostavljati vam osobnu dokumentaciju naših zaposlenika.

Ali, ako je Pešut diplomirani psiholog, akademski građanin kojemu po novom pravilniku pripada titula magistra psihologije, zašto isto nije istaknuto nigdje? Skriva li nešto Pešut bolje od karijere amaterskog boksača? Ne kažemo da je diploma našeg pročelnika krivotvorena pa da nam zato nije ustupljena, ne daj Bože, uostalom provjeravati takvo što je zadatak Ministarstva uprave koje upravo radi toga trenutno češlja sudove, ali bilo bi lijepo kada bi Pešut ponukan ovim tekstom javno podijelio presliku svoje diplome da se mi više ne bavimo pitanjima njegove pismenosti. U protivnom bi nas i dalje moglo mučiti zrno sumnje radi čega bismo morali i dalje biti zločesti prema malom Mariju što će njegovoj mami sigurno pružiti još koju besanu noć.

A to nam nije cilj. Ne bismo ništa voljeli više od toga da djeca rastu u sreći i ljubavi, puno papaju, idu u školu i budu dobri pročelnici, ljudi stručni i pametni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...