Uranija. “Agonija bivših radnika TLM-a se nastavlja”; Predstavnik radnika: “Ja više ne vjerujem u pravdu”

Nekoliko TLM-ovih stanova koje koriste bivši radnici te tvornice ušlo je u proceduru kupnje, dok ostali idu na daljnju dražbu, šturo je priopćio stečajni upravitelj TLM-a Milan Ljubičić nakon danas održane sjednice Odbora vjerovnika na Trgovačkom sudu u Zadru, doznaje portal Šibenik.in od Vedrana Uranije, pravnog povjerenika Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, koji je ujedno opunomoćenik radnika TLM-a.

– Nakon trosatne sjednice Odbora vjerovnika koja je za nas bila zatvorena, stečajni upravitelj Milan Ljubičić šturo je priopćio da je nekoliko stanova ušlo u proceduru kupnje te da ostali idu na daljnju prodaju. Koliko stanova je prodano i kome, nisu nam htjeli reći. Dakle, agonija bivših TLM-ovih radnika se nastavlja, kazao nam je Uranija nakon sjednice Odbora vjerovnika kojoj on nije smio prisustvovati uz obrazloženje da se radi o internom sastanku.

Uranija je stoga, zajedno sa predstavnikom bivših radnika TLM-a Marijanom Lučevom, odluku pričekao ispred Trgovačkog suda u Zadru.

– Strahovito sam ogorčen. Ja više ne vjerujem u pravdu. Jutros sam se nadao da će se nekako sve pozitivno riješiti, ali ako stanovi opet idu u prodaju, očito je da država na shvaća našu agoniju. Devedesetih godina prodano je puno stanova po znatno manjoj vrijednosti od procijenjene pa zašto i mi to ne možemo? Zašto nam ne omoguće otkup po razumnim uvjetima? Je li moj stan danas prodan ili nije, ja i dalje ne znam, kazao nam je Marijan Lučev koji već 27 godina živi u TLM-ovom stanu na Šubićevcu, a da se prodaje kao dio stečajne mase TLM-a na javnoj dražbi, doznao je putem medija.

Za 34 stana tijekom trećeg kruga prodaje pristiglo je 38 ponuda, dok za sedam stanova nije pristigla ni jedna ponuda, a Odbor vjerovnika na današnjoj sjednici je otvarao ponude i odlučivao pojedinačno o svakoj, no koliko je stanova na kraju prodano, za sada ne zna nitko.

Vedran Uranija kaže kako će se sindikat nastaviti boriti za bivše radnike te da će se još jednom obratiti Ministarstvu državne uprave od kojeg očekuje da se sada još jače založi za radnike koji bi mogli biti deložirani.

– Kao predstavnik sindikata jučer kasno popodne dobio sam dopis iz Ministarstva državne uprave kojim daju potporu našim nastojanjima, a slučaj su proslijedili Centru za rekonstruiranje i prodaju (CERP). To znači da nas načelno podržavaju, međutim mi sada moramo od njih tražiti aktivniju ulogu. Oni moraju naći načina kako utjecati na HEP koji od TLM-a kao najveći vjerovnik potražuje 102 milijuna kuna, kao i na druge vjerovnike jer su to sve državne firme. Samo nekolicina bivših radnika koji koriste stanove može otkupiti te stanove u gotovini. Najrealnija i najfelksibilnija varijanta je da država postigne dogovor s vjerovnicima i omogući otkup po povoljnim uvjetima, zaključio je Uranija, piše Šibenik.in

Podsjetimo, Teritorijalni Ured SSSH Zadar i Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS), uputili su 6. rujna dopis Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, potpredsjednici Vlade i Ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednici Republike Hrvatske, u kojem je zatraženo od države da pomogne u nalaženju zakonitog i pravičnog rješenja za bivše radnike TLM-a, no jedini odgovor stigao je iz Ministarstva uprave koji je problem samo proslijedio CERP-u.

Država je bila vlasnik TLM-ovih stanova do 2007. godine, ali radnicima te tvornice nikada nije omogućen otkup stanova. Godine 2009. godine bivšim radnicima dan je ugovor o najmu stanova koji su prije bili na čuvanju.

Komentar smo nakon Odbora vjerovnika tražili i od stečajnog upravitelja Milana Ljubičića, no on nam je kratko odgovorio da sada vozi te da sada ne može davati izjave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...