Velika prognoza; Stižu munje, kiše, moguć snijeg – AccuWeather objavio kakva nas zima čeka

Niz stabilnih dana, te iznadprosječno toplih, pa i većinom suhih i sunčanih, nastavit će se do subote, a u nedjelju slijedi zamjetna promjena vremena, piše Zoran Vakula za HRT.

U petak – kao i u četvrtak – u Slavoniji, Baranji i Srijemu najprije magla, samo ponegdje i niski oblaci, pa sunčano, gdjekad čak i vedro, te tiho ili uz  samo slab vjetar. Najniža temperatura od 5 do 8 °C, a najviša od 23 do 25 °C.

Iznadprosječno toplo i sunčano poslijepodne bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jugozapadnjak biti zamjetniji nego na istoku, osobito u gorju. Jutro ponovno mjestimice maglovito, uz temperaturu primjerenu ovom dijelu listopada.

U Lici jutro ponovno ponegdje hladnije nego što je uobičajeno, uz mjestimičan slab mraz, dok će u Gorskome kotaru biti osjetno toplije, uz najnižu temperaturu kao i u unutrašnjosti Istre, između 7 i 10 °C. Na sjevernom Jadranu od 11 do 15 °C, uz čestu maglu i niske oblake, iz kojih je mjestimice, osobito na riječkome području, moguća izmaglica, pa i rosulja, ne samo ujutro. Uz djelomice sunčano vrijeme, te slabo jugo i južni vjetar, ponegdje i jugozapadni, najviša će temperatura, i zraka i mora, biti uglavnom oko 20 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije oblaka i magle bit će više nego u četvrtak, pri čemu uglavnom na srednjodalmatinskim otocima i mjestimične izmaglice, pa i slabe rosulje. Uz slab vjetar more će biti mirno ili samo malo valovito, temperature i 22 °C, a ona zraka poslijepodne će biti samo malo viša – do 24 °C. Ujutro od 11 do 16 °C, u unutrašnjosti i samo oko 5 °C.

Znatnije promjene temperature neće biti ni na jugu Hrvatske, premda će biti i oblačnije i maglovitije nego prošlih dana. Štoviše, ponegdje može biti i slabe kiše, uglavnom na otocima. Uz prevladavajuće slabo jugo, more će biti mirno ili malo valovito.

Stiže promjena, moguć i snijeg

Nakon južine i još relativno tople i većinom suhe subote vrijeme će se osjetno promijeniti, u većem dijelu unutrašnjosti, osobito u drugom dijelu nedjelje, kada će biti kiše, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Uz pad temperature, navečer je u gorju moguć i snijeg. No samo nakratko, jer već tijekom relativno vjetrovitog ponedjeljka sa zapada slijedi razvedravanje, od utorka vjerojatno i ponovno stabilnije i toplije vrijeme, ali ne kao u ovome tjednu.

I na Jadranu još u subotu relativno stabilno, uz sve osjetniju južinu te i dalje uz mjestimičnu maglu i oblake, iz kojih je samo rijetko moguća slaba oborina, uglavnom na sjevernom Jadranu. U nedjelju znatno drukčije – oblačnije i kišovitije, uz umjereno i jako jugo, navečer na sjeveru još jaču buru. Kiše i grmljavine prijepodne će biti na sjevernom Jadranu, poslije gotovo posvuda. U ponedjeljak promjenljivo i svježije, uz često jaku buru i tramontanu, gdjegod i olujnu, ne samo na udare, a od utorka je vjerojatno njihovo slabljenje uz razvedravanje te ponovni porast temperature, ali ne na vrijednosti koje imamo posljednjih tjedan dana – rijetko kada doživljene u ovakvom nizu u ovom dijelu godine.

AccuWeather objavio prognozu za zimu na Balkanu

Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku zimu u Europi. Prognoza se odnosi na mjesece prosinac, siječanj i veljaču.

Sjevernu Europu i dijelove zapadne Europe već na samom početku očekuju veliki problemi u obliku oštrih i čestih oluja koje će u ta područja donijeti velike količine oborina, prognozira AccuWeather. I dok početak zime u većem dijelu Europe neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine, donosi Index.hr.

Područje od juga Španjolske, preko Italije pa sve do balkanskog poluotoka očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognozira AccuWeather.

“Manje količine oborina nego što su uobičajene za zimske mjesece povećat će mogućnost suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španjolske pa sve do balkanskog poluotoka”, pišu prognostičari AccuWeathera.

“Dok će zima na sjeveru Europe biti obilježena većim količinama padalina, na području Balkana se ne očekuju česta i duga kišna razdoblja što će dovesti do produživanja razdoblja suše. To ne znači da na ovom području uopće neće biti kiše tijekom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka”, piše AccuWeather.

Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja. Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja bit će u drugoj polovici zime, odnosno krajem siječnja i tijekom veljače.

Oluje u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj

Zima će na području Velike Britanije, Francuske i Njemačke započeti vrlo oštro – s brojnim olujama, posebno tijekom prosinca i početkom siječnja. Olujni vjetrovi i velike količine padalina stvarat će probleme u prometu, a zbog učestalosti oluja moguće su i velike poplave na tim područjima.

“Pripremite se na vrijeme”, upozorava stanovnike tih područja AccuWeather.

Kasna zima u srednjoj Europi

Stanovnici srednje Europe na pravu će zimu morati čekati sve do iduće godine, odnosno do kraja siječnja. U mjesecima koji dolaze ne očekuje se velika količina snijega niti temperature ispod prosjeka, ali bi zato sam kraj zime, odnosno veljača, trebala biti oštra i s većim količinama snijega.

Prava zima samo na Baltiku

Baltičke zemlje, za razliku od ostatka Europe, čeka prava snježna zima s dugim periodima niskih temperatura.

Prvi snijeg već se očekuje u prosincu, a tijekom cijele zime snježne oluje neće biti neuobičajena pojava. Ipak, čak će i na Baltiku ova zima biti nešto blaža nego proteklih godina, prognoziraju u AccuWeatheru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...