Cestitka_Uskrs

Vulin: “Dalmacija je prazna otkad u njoj nema Srba protjeranih nakon ‘građanskog rata'”

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ponovno je u utorak ustvrdio da je u Hrvatskoj bio građanski rat, a ne velikosrpska agresija zatraživši od hrvatskog premijera Andreja Plenković da objasni kako su pojedina područja Hrvatske ostala prazna jer su iz njih, kako tvrdi, protjerani Srbi koji su otišli “pred kamom i jamom”.

– Ako su Srbi postali agresori samim činom rođenja u Hrvatskoj, onda je agresije zaista i bilo. Ako nije bio građanski rat, zašto je pred kamom i jamom Hrvatsku napustilo 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti, upitao je srbijanski ministar obrane, Aleksandar Vulin, u izjavi koju prenose beogradski elektronički mediji.

Srbijanski ministar Vulin od hrvatskog premijera, Andreja Plenkovića, koji je rekao da se Hrvatska obranila od velikosrpske agresije očekuje odgovor i objašnjenje “ako nije bio građanski rat, zašto su čitavi krajevi Dalmacije prazni i u njima više ne žive građani Hrvatske srpske nacionalnosti”?

– Ako nije bio građanski rat, koja je to elementarna nepogoda ubila više tisuća građana Hrvatske srpske nacionalnosti? Odgovore Plenković ne duguje meni, duguje ih protjeranim Srbima, ali i svom narodu, prije svih i prije svega, smatra srbijanski Vulin.

– Stav HDZ-a, Vlade i svih državnih institucija oko te teme je sasvim jasan. Nikakav građanski rat, nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili, a to je obranili Hrvatsku od agresije, rekao je jučer Plenković u ponedjeljak novinarima upitan kako tumači Vulinovu izjavu da je “u Hrvatskoj vođen građanski rat”.

Srbijanski ministar Vulin, u nedjelju je u Šibeniku, upitan za hrvatske osude postavljanja spomenika majoru bivše JNA Milanu Tepiću u Srbiji kojeg se u Hrvatskoj smatra zločincem odgovornim za smrt 11 branitelja u Bjelovaru, kazao kako se oko toga pitanja ne može postići dogovor jer “u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i strana”.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić uzvratio je Vulinu kako je istina samo jedna.

– Istina je, što je potvrdio i Haaški sud svojom pravomoćnom presudom da je Hrvatska bila izložena brutalnoj vojnoj srbo-četničkoj agresiji, a danas nažalost opet svjedočimo da srpska propaganda o tzv. “građanskom ratu” ni dalje ne jenjava, napisao je Brkić na svom Facebook profilu.

Rekao je i da Vulin, “vječiti glasnogovornik svog šefa, inače “glinskog četnika”, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića” i danas u srcu Hrvatske na već viđeni način pokušava provući velikosrpsku tezu o “građanskome ratu” te abolirati provokacije srbijanskih vlasti postavljanjem spomenika u Beogradu ratnom zločincu iz Bjelovara, oficiru tzv. JNA Milanu Tepiću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...