Za kvadratni metar kuće u Zadru u rujnu se tražilo 1590 eura

Zbrojimo li prosječnu cijenu „kvadrata“ kuća oglašavanih tijekom rujna putem oglasnika Crozilla.com u Bjelovaru, Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Zagrebu – njihov će zbroj i dalje biti manji od cijene kvadratnog metra kuće u Dubrovniku.

Prosječne tražene cijene kuća oglašavanih u rujnu na Crozilla.com bilježe porast vrijednosti na mjesečnoj razini od 0,9 posto, te 4,3 posto na godišnjoj razini.

Unatoč mjesečnim oscilacijama, poredak gradova s najvišim cijenama već se dugo ne mijenja, pa su tako na oglasniku Crozilla.com, kuće i dalje najskuplje na području Dubrovnika, Opatije i Splita, dok su najniže vrijednosti zabilježene u unutrašnjosti. Usporedbe radi, prosječna oglašavana cijena „kvadrata“ kuće u Dubrovniku tijekom rujna je na oglasniku Crozilla.com bila čak 9 puta viša nego u Bjelovaru.

Najveći porast rujanskih cijena kuća zabilježen je u Dubrovniku u kojem se cijena „kvadrata“, s uključenom cijenom okućnice, popela čak na 4206 eura, a taj je iznos 6,2 posto viši no mjesec ranije.

Porast je zabilježen i u Splitu u kojem su cijene na mjesečnoj razini porasle za 2,7 posto, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 2045 eura.

Najmanji mjesečni pad rujanskih cijena bilježi Zadar u kojem su kuće bile tek 0,1 posto jeftinije no mjesec ranije, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 1590 eura.

Najniže cijene četvornog metra zabilježene su u gradovima u unutrašnjosti gdje su tek u Zagrebu bile veće od 1000 eura.  Jedan od povoljnijih gradova, kada su kuću u pitanju, tijekom rujna je bio Bjelovar u kojem se, prema podacima oglasnika Crozilla.com, za „kvadrat“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 467 eura. U Sisku se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 479 eura, u Osijeku 599 eura, u Slavonskom Brodu 659 eura, a u Varaždinu 675 eura. U Zagrebu je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, cijena „kvadrata“ u prosjeku iznosila 1209 eura.

 

Kuće u Bjelovaru 44 % jeftinije no stanovi

Nije novost da su stanovi u većini gradova traženiji nego kuće, kao i da su njihove cijene više, a prema podacima oglasnika Crozilla.com tijekom rujna je razlika u cijenama u prosjeku iznosila gotovo 18 posto.

Najveće razlike u rujnu su na oglasniku Crozilla.com zabilježene u unutrašnjosti gdje su kuće u prosjeku bile jeftinije od stanova oko 30 posto.

Na područjima uz more razlike u cijenama su ipak nešto slabije izražene, a u pojedinim gradovima, cijene kuća čak su i nešto više no cijene stanova: u Dubrovniku za 8,6 posto, a u Poreču 4,4 posto.

Najmanje razlike u cijenama zabilježene su u Puli gdje su kuće bile jeftinije od stanova za 2,2 posto, te u Senju 3 posto.

Kućama u Varaždinu, prema podacima oglasnika Crozilla.com, rujanske su cijene bile 38 posto niže od cijena stanova, u Osijeku 37 posto, te 32 posto u Sisku. Najmanje razlike u cijenama na kontinentalnom području zabilježene su u Zagrebu gdje su kuće bile jeftinije od stanova za 29 posto, te u Slavonskom Brodu za 24 posto.

Razlika u cijenama kuća i stanova od čak 44 posto tijekom rujna je, prema podacima Crozilla.com, zabilježena u Bjelovaru. Osim što su njihove cijene niže, za bjelovarskim kućama je, prema riječima Narcise Krivačić , direktorice i vlasnice agencije „Nekretnine Krivačić d.o.o.“ iz Bjelovara, slabija i potražnja pa se i rjeđe prodaju nego stanovi.

„Traže se manje kuće do 120 kvadratnih metara, nešto novije gradnje i pogodne za manje obitelji. One su zapravo vrlo tražene, ali ih je najmanje, naročito u središtu Bjelovara, dočim ima dosta većih kuća oko 200 – 300 kvadratnih metara, koje jedva dostižu građevinsku cijenu, nekada je to i 250 eura po ‘kvadratu’, ali naravno da važnu ulogu ima lokacija i način uređenja kuće.

Još uvijek se osjeti danak gospodarske krize, nezaposlenosti, pa još se upliće i odlazak mladih obitelji iz zemlje, no ipak smo svjedoci stabilizacije cijena pa time i povećanog interesa za kupnju nekretnina. Prosječna cijena kuća u gradu Bjelovaru sad je oko 400 – 500 eura po kvadratnom metru, ali to je vrlo promjenjiva varijabla na koju utječe ipak dosta čimbenika.“- rekla je Krivačić za Crozilla.com.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...