Zadranke Silvijana i Marica briljirale; Prvih 30 bodova u ovoj sezoni “3, 2, 1 kuhaj”

Novi zadatak natjecatelja je pripremiti „glavno jelo Z prilogom“ unutar 60 minuta, s naglaskom da se koriste namirnice karakteristične za područje Zagorja i Međimurja. Temfani kunić, purgerski odresci, teleći medaljoni u umaku od vrganja i stubička pisanica sa suhim šljivama samo su neki od recepata čiji će se mirisi širiti poznatim kulinarskim setom.

Svi na setu znaju da će najstroži kritičar ovih jela biti upravo Tomislav Špiček, koji kuhinju Sjeverne Hrvatske ima u malom prstu. Mate Janković uvjeren je da će se kandidati zbog toga večeras besramno ulizivati njegovom kolegi, nesvjesni da će Špiček težiti savršenstvu njihovih tanjura.

Špiček će pri obilasku radnih jedinica imati pune ruke posla objašnjavajući i savjetujući natjecatelje kako skuhati i prezentirati jela njegovog djetinjstva. Špiček će tu i tamo povisiti ton u razgovoru s kandidatima te čak demonstrativno napustiti studio, no kod kušanja će na sve to zaboraviti i nekome dodijeliti svoju prvu desetku u showu!

Zavrijedile su je naše Zadranke – Silvijana i Marica koje su oduševile sva tri chefa, kako su i same kazale.

– Nikad nisam ni sanjao da ću u zagrebačkoj Dubravi pojesti najbolju  stubicu, kazao je Špiček, te dodao kako je on težak u davanju desetki no ovo je njegova prva ovosezonska.

Same pohvale dobile su i od Mate i Andreje. Ocjene žirija izazvale su suze na licima kandidatkinja iz Zadra.

Recept jela kojim su briljirale Silvijana i Marica

Sastojci:

400 g svinjske pisanice

750 g suhih šljiva

3 dcl domaće šljivovice

150 ml kiselog vrhnja

6 dcl slatkog vrhnja

List peršina

Jaja

Priprema:

Pisanicu napunite suhim šljivama koje smo malo hidrirali, odstranili koštice i napunili maslacem. Napravite udubinu u sredini cijelom dužinom svinjskog filea (za izradu udubine može poslužiti i drška kuhače). Udubinu ispunite suhim šljivama (dio šljiva ostavite za umak). Roladu potom posolite i popaprite sa svih strana.

U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu ispecite meso sa svih strana, dok ne postane rumeno. Pazite da meso ne prepečete, pisanica je vrlo meka i delikatna. Kad je pečeno, izvadite ga i odložite na tanjur sa strane.

Ostatak suhih šljiva narežite na rezance te ih, zajedno s vinom, dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanice. Iskuhavanjem smanjite količinu vina na trećinu. Zatim dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gusti umak. Ako je umak ispao pregust, razrijedite ga s malo vode te ponovno zakuhajte.

Na kraju ulijte domaću rakiju šljivovicu te kuhajte jednu do dvije minute, kako bi alkohol ispario. U tako pripremljeni umak vratite ranije ispečene pisanice i pustite kratko da se svi okusi prožmu. Kod serviranja posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom.

Za tagliatelle napravite tijesto od jaja i brašna, dodajte vodu, pustite da odmori. Valjajte na tanko i režite na rezance, koje potom skuhajte u vrućoj slanoj vodi te dobro maslacem zamastite da se ne zalijepi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...