Zbor Condura Croatica Zadar i dječja klapa Baliniera u Preku danas imaju koncert duhovne glazbe

Na blagdan Gospe od Ružarija, koji se na svečani način obilježava u Preku prve nedjelje u listopadu,  Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica iz Zadra održat će u nedjelju, 01. listopada 2017. koncert duhovnih skladbi  posvećenih Blaženoj Djevici Mariji, od renesanse do današnjih dana. Gosti, a ujedno i domaćini bit će im dječja klapa Baliniera iz Preka. Koncert započinje u 18h u Župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku.

01.10.2017. Župna crkva Gospe od Ružarija – Preko, u 18 h
Ulaz je besplatan.

O zboru Condura Croatica – Zadar:

U siječnju 2009. godine bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru osnovali su novi zbor pod imenom ConduraCroatica. Zbor je sljedbenik prvog Akademskog zbora iz 1992. g. koji je u teškim vremenima Domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi.

ConduraCroatica nastavlja tradiciju akademskog zbora izvodeći glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od ranog srednjeg vijeka do suvremene glazbe. Pored navedenog zbor izvodi i specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14. st. pod nazivom crkvena skazanja tj. pasionski oratoriji.

Najpoznatiji oratoriji  koje Zbor izvodi su Križina, Zadnja postaja, Plač Gospoje i Svit za spasom vapije.  Ta su djela nadahnuta glazbenom glagoljaškom baštinom otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije. Autor tih djela je umjetnički voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić . Sve navedene scenske oratorije režirala je dramska umjetnica Milena Dundov.

Zbor Condura Croatica je 2013. godine na Danima duhovne glazbe CroPatria u Splitu u kategoriji novih zborskih skladbi, s pjesmom Samo srcem autora prof.IveNižića,  osvojio Zlatnu katedralu, prvo mjesto po glasovanju publike. S istom skladbom na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru 2014. godine osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja.

2015. godine zbor je osvojio zlato na Međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na Međunarodnom zborskom festivalu CroPatria u Splitu, a 2016. godine osvojio je srebro na Međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi  Adria Cantat u Šibeniku.

O osnivaču i voditelju zbora Condura Croatica prof. Ivi Nižiću:

Ivo Nižić rođen je u Preku na otoku Ugljanu 15. rujna 1942. Nakon završene gimnazije i Teološkog fakulteta u Zagrebu, započinje studij glazbene umjetnosti poslije kojeg stječe dvije glazbene diplome: na Odsjeku za glazbu Pedagoške akademije u Zagrebu i Institutu za crkvenu glazbu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višegodišnjeg rada u osnovnom i dijelom u srednjem obrazovanju, piše habilitacijski rad iz Muzikologije (mentor:akademik Jerko Bezić). Obranivši rad na Sveučilištu u Zadru  postaje profesor Zadarskog sveučilišta i nositelj kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za RN i PO. Ivo Nižić priznati je glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima valja spomenuti tri nagrade koje je dobio 2016. godine, a to su:  nagrada Ljubo Stipišić Delmata koja mu je dodijeljena na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu za oratorij Zadnja postaja, nagrada Hrvatske udruge zborovođa – Zagreb za Životno djelo i nagrada Grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture i umjetnosti. Osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica-Zadar.

Već 30 godina orguljaš je i zborovođa u crkvi sv Mihovila u Zadru.

O klapi Baliniera – Preko, otok Ugljan:

Dječja klapa osnovana je 2015. godine, kao ujedno i jedina đačka klapa na otoku Ugljanu. Prvi nastupi su održani u sklopu školskih produkcija.Na Festivaludječjih klapa u Zadrunastupili su 2016.godine  kao debitantite 2017.godine, a potom i kao gosti u Lukoranu i Tkonupobirući posvuda dugi pljesak kao i mnoštvo pohvala ljubitelja drevnog lokalnog melosa. Voditeljica klape Baliniera je prof. Nada Smoljan.Klapa je ime Baliniera dobila zbog asocijacije na djetinjstvo. Baliniera, u stvari kuglični ležaj, sastavni je dio kareta, dječje igračke koja je služila za vožnju po nizbrdicama, za zabavu i utrke mladih i mališana. Taj cijeli karet bio je ručni rad, djeca su ga samostalno izrađivala iz sakupljenih dasaka i balinjera, ležaja, koje je bilo najteže nabaviti u to doba. Karet na balinjere bio je igračka koja je tražila dječju domišljatost, nove ideje, kreativnost, u isto vrijeme zračila veseljem, razigranošću i srećom.

Program:

1. fra Edi Ricov (zapis) i fra Izak Špralja (obrada):
Vsa lipa jesi (14. st.) – otok Pag
solistice: Sanja Jaša, Katarina Čorba,
Milena Petani i Jasna Košta

2. Ludovico da Vittoria:
Ave Maria

3. Ivo Nižić (riječi fra Šimun Klimantović, 15. st.):
O Gospoe
duet: Bogdan Mogilevskij i Milena Petani

4.SergeiTolstokulakov:
Veličit duša moja Gospoda

5. Ivan pl. Zajc:
Zdravo Marijo

6. Ljubo Stipišić (obrada):
Lijepa si lijepa
Klapa Baliniera

7. Nepoznati autor:
Majko Ljubezniva
solistica: Jelena RuševMogilevskij

8. Joško Ćaleta (obrada):
O Marijo majko
solisti: Eugen Jović i Zdenko Stipčević

9. Ivo Nižić:
Zdravo zvijezdo mora

10. Ivo Nižić (iz pasionskog oratorija Križina):
Materino naricanje
duet: Jelena RuševMogilevskij i Milena Brižić

11.SergeiRachmaninov:
Bogorodice djevo

12. Branko Starc:
Zdrava bila Divica Marijo

13. Ivo Nižić:
Materina uspavanka

14. Ivo Nižić (iz pasionskog oratorija Zadnja postaja)
režija: Milena Dundov
Novo nebo, Hvalbenica
solist: Mateo Marnika

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...