Živite ‘na rubu’? Mogao bi vas stići ‘porez na rizično ponašanje’!

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), Dražen Jurković, u razgovoru za Hinu iznosi svoje prijedloge za financijski oporavak zdravstvenog sustava, koji trenutno opterećuje dug od 8,2 milijarde kuna, te predlaže uvođenje poreza na rizično ponašanje, prije svega na cigarete, gdje bi tri kune po kutiji cigareta išle za zdravstvo.

“Mislimo da je javnost za to spremna, a ne vjerujemo da će se to moći dobiti iz dodatnog oporezivanja na mobilne telefone, alkohol itd.”, kaže direktor UPUZ-a.

Jurković smatra kako za financijsku sanaciju zdravstvenog sustava treba na međunarodnom tržištu pronaći dodatne 3,5 milijarde kuna, kako bi se rokovi plaćanja sveli na 60 dana, te istodobno pregovarati s farmaceutskom industrijom da bi se smanjenje rokova plaćanja odrazilo na cijene lijekova.

“Razlika u cijeni lijekova trebala bi kompenzirati kamate na zaduženje. Na lijekove trošimo 5 milijardi kuna godišnje, pa se uz 10-postotno smanjenje cijena može prihodovati 500 milijuna kuna. Hrvatskoj bi bilo jeftinije uzeti 3 milijarde kuna uz kamatu od 2-3 posto nego da plaćamo ove cijene lijekova”, smatra Jurković.

Predlaže i delimitiranje participacija i povećanje cijene police dopunskog osiguranja, kao i uvođenje nadstandarda i dodatnog zdravstvenog osiguranja, od čega bi zdravstvo moglo prihodovati još dodatnu milijardu kuna.

Kao član radne skupine koja radi na izradi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Jurković kaže kako oko ustroja primarne zaštite, odnosno ukidanja koncesija i uvođenja sustava ordinacija, koji je dosad izazvao najviše rasprave, postoji niz otvorenih pitanja koja se odnose na mogućnost nasljeđivanja ordinacija, odgovornost u popunjavanju zdravstvene mreže i način plaćanja, zbog čega je predloženi koncept upitan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...