Zuckerberg svoju web kameru pokriva selotejpom, trebate li slijediti njegov primjer?

Velik broj poznatih poslovnih ljudi, uključujući i samog Marka Zuckerberga vrlo rado pokrivaju kamere na svojim laptopima. Kako stvari stoje, čini se da ima nešto u tome, piše tportal.

Poznati, paranoični te poznati i paranoični ljudi diljem svijeta već dulje vrijeme koriste samoljepljivu traku kako bi sakrili kameru na svojim prijenosnicima. Jedan od njih je i bivši ravnatelj FBI-ja James Comey koji je u nedavnom intervjuu izjavio da je ‘uvijek pametno stavljati traku preko kamere’.

Njegov komentar usko je vezan uz poznatu fotografiju glavnog čovjeka Facebooka gdje se u pozadini vidi ‘zamaskirana’ web kamera na vrhu i mikrofon na bočnoj strani laptopa.

Uostalom, pogledajte što je Chris Olson napisao o Zuckerbergovoj objavi.

Paranoja ili opravdana sumnja?

Iako je sasvim logično da će hakeri pokušati nekako doći do računala direktora FBI-ja. Ista stvar vrijedi i za MacBook Pro Marka Zuckerberga. Pitanje je, međutim, koliko ima smisla ‘oslijepiti’ računalo prosječne, usudili bismo se reći i hakerima beznačajne osobe. Jedan od motiva je dobra stara ucjena – haker se domogne vaše kamere, snimi vas u vrlo nezgodnom trenutku i tu snimku iskoristi za ucjenjivanje. Da, manje su šanse da će ovakav napad ciljati vas, s obzirom da (vrlo vjerojatno) nemate javni imidž koji trebate štititi, što ne znači da ne trebate biti oprezni.

Kako hakeri preuzimaju kontrolu nad vašom kamerom?

Kako stvari stoje, jedini pravi način na koji haker može preuzeti kontrolu nad vašom web kamerom je da preuzme kontrolu nad vašim cijelim računalom. Ovo u principu znači da se ovdje radi o scenariju sličnom ostalim oblicima napada na daljinu. Procedura vrlo često uključuje navlačenje korisnika da klikne na lažni link i time na računalo instalira program koji napadaču omogućuje pristup.

Kako se obraniti?

Ako mislite da ćete prepoznati hakersku aktivnost tako da vidite je li vam se upalila LED-ica pored objektiva web kamere, razmislite još jednom.

Evo što možete učiniti da spasite privatnost:

Zaklopite računalo ako ga ne koristite
Uvijek nadograđujte softver, pogotovo preglednike i nadogradnje
Aktivirajte firewall i držite ga aktiviranim
Redovito provjeravajte je li vaše računalo inficirano malwareom
Izbjegnite klikanje na čudne poveznice u porukama čak i kada znate tko je pošiljaoc
Ako želite biti super-sigurni da vas ne špijuniraju, budite kao Zuck i prekrijte web kameru i mikrofon neprozirnom ljepljivom trakom. Samo vodite računa da s vremena na vrijeme traku i možete skinuti u slučaju da vam web kamera zatreba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...