38 dana zadarskog Adventa; od Zaka preko TBF-a do Bralića

Ovogodišnji treći po redu Advent u Zadru počinje u petak za Dan grada Zadra koncertom Ivana Zaka na tradicionalnom mjestu održavanja Adventa, Trgu Petra Zoranića. Advent će trajati 38 dana, njih će obilježiti bogati zabavni program, gostovanje popularnih imena hrvatske estrade poput TBF-a, a veliko finale najavljeno je za staru godinu s koncertom Ivana Bralića i klape Intrade koji će Zadrane i njihove goste uvesti u 2018. godinu.

U sklopu adventa održat će se i tradicionalne zadarske akcije. To su sedmi po redu Đir po gradu čiji su glavni inicijatori Obrtnička komora Zadarske županije i Udruženje obrtnika Zadar u sklopu kojeg ugostitelji nude svoju ponudu po atraktivnim cijenama. U drugoj polovini prosinca organiziraju se dvanaesti po redu “Naši mali gušt” Hrvatske gospodarske komore Zadarske županije, sajam koji na jednom mjestu prezentira vrhunske hrvatske delicije. Jedino što će Zadranima ove godine nedostajati na Poluotoku nedostajati jest klizalište, izneseno je danas na predstavljanju Adventa u novo otvorenom turističkom centru u palači Cedulin.

1,1 milijuna kuna za Advent

Advent u Zadar uz zabavu donosi i novac, što pokazuju realne turističke brojke i opće stanje na poluotoku.
– Rezultati prošlogodišnjeg Adventa su odlični. Imamo značajan porast turističkog prometa i potrošnje te manji broj “bijelih” izloga po gradu. Očekujemo da će ovogodišnji rezultati nadmašiti prošlogodišnje brojke, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra Ivica Katić.

– Lani je zabilježen porast noćenja i dolazaka za pedeset posto u vrijeme Adventa, u odnosu 2015. godinu, konkretan je podatak koji je iznio Ante Rados, direktor TZ Zadra.

Rados je dodao kako će trošak organiziranje Adventa biti na razini prošlogodišnjeg, oko 1,1 milijun kuna.

Bez klizališta

Jedinu zamjerku na cjelokupni program imao je predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta.
– Borili smo se da klizalište dođe u Zadar, imali smo pet uspješnih godina, one je jako doprinjelo dolasku roditelja s djecom na Poluotok. Ove godine ono će izostati, rekao je Malta uz dodatak kako se nada da se neće ostvariti pesimističke prognoze oko manjeg broja posjetitelja u staru gradsku jezgru.

Zbog toga Katić uvjerava kako će se iduće godine učiniti sve da klizalište bude ponovno dio adventske ponude. Istovremeno predsjednik županijske obrtničke komore Stipe Knežević poziva na potrebu za očuvanje cjelokupnog tima ljudi koji je od samog starta krenuo u projekte koji su doprinijeli oživljavanju Polutoka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...