80 milijuna kuna za štetu od katastrofalne poplave u Zadru

U zadarskoj komunalnoj tvrtki Odvodnja d.o.o., gdje je smješten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, u petak je potpisan sporazum o sufinanciranju sanacije šteta koje je u Zadru i dijelovima Zadarske županije prouzročila poplava 11. rujna 2017.

Sporazum vrijedan gotovo 80 milijuna kuna potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja.

U najkraćem mogućem razdoblju, na ključnim pogođenim objektima, ponajprije na pročistaču, pa u naselju Bokanjac i kanalu Ričina, počet će radovi Hrvatskih voda. Vrijednost ove faze radova za pročistač iznosi pet milijuna kuna, za kanal Ričina nešto više od 17 milijuna kuna i naselje Bokanjac 57,7 milijuna kuna.

Nadam se da ćemo vrlo brzo svjedočiti završetku radova koji su ovdje planirani, kazao je  ministar Ćorić te dodao da se u projekti  aglomeracije u Zadarskoj županiji, Zadar – Petrčane i Vrsi vrijedni više od 700 milijuna kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da se, s obzirom na sve što se dogodilo u poplavi, šteta neće samo sanirati, nego će se sustav odvodnje pokušati i unaprijediti.

Prvi pomak može se napraviti na području Bokanjca, na istoimenom izvorištu, i ljudima omogućiti sigurnije uvjete života. Također, pokušat ćemo u budućnosti spriječiti nastajanje novih šteta vezanih uz kanal Ričinu, a sljedeće godine već kreće prva faza u kojoj ćemo uložiti četiri milijuna kuna, nastaviti rješavati imovinsko-pravne odnose zajedno s Gradom Zadrom, napraviti novu studiju da utvrdimo što se točno zbiva i kako dugoročno riješiti problem poplava i ugroze Zadra, najavio je Đuroković.

Zahvaljujući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama, gradonačelnik Zadra Branko Dukić napomenuo je kako su sve državne institucije promptno reagirale na uklanjanju šteta u Zadru i Zadarskoj županiji.

Sporazum je bitan jer nam osigurava direktnu investiciju sanacije štete, zaštitu od štetnog djelovanja voda i odvodnje na gradskom području te zaštitu vodocrpilišta Bokanjac. Paralelno s ovim radovima, odvijat će se projekt odvodnje cijelog područja Bokanjca i Novog Bokanjca vrijedan 51 milijun kuna, a to je početak projekta vrijednog 330 milijuna kuna s kojim Zadar postaje grad bez crnih jama, ustvrdio je gradonačelnik Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...