sufinanciranje

80 milijuna kuna za štetu od katastrofalne poplave u Zadru

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U zadarskoj komunalnoj tvrtki Odvodnja d.o.o., gdje je smješten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, u petak je potpisan sporazum o sufinanciranju sanacije šteta koje je u Zadru i dijelovima Zadarske županije prouzročila poplava 11. rujna 2017.

Sporazum vrijedan gotovo 80 milijuna kuna potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja.

U najkraćem mogućem razdoblju, na ključnim pogođenim objektima, ponajprije na pročistaču, pa u naselju Bokanjac i kanalu Ričina, počet će radovi Hrvatskih voda. Vrijednost ove faze radova za pročistač iznosi pet milijuna kuna, za kanal Ričina nešto više od 17 milijuna kuna i naselje Bokanjac 57,7 milijuna kuna.

Nadam se da ćemo vrlo brzo svjedočiti završetku radova koji su ovdje planirani, kazao je  ministar Ćorić te dodao da se u projekti  aglomeracije u Zadarskoj županiji, Zadar – Petrčane i Vrsi vrijedni više od 700 milijuna kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da se, s obzirom na sve što se dogodilo u poplavi, šteta neće samo sanirati, nego će se sustav odvodnje pokušati i unaprijediti.

Prvi pomak može se napraviti na području Bokanjca, na istoimenom izvorištu, i ljudima omogućiti sigurnije uvjete života. Također, pokušat ćemo u budućnosti spriječiti nastajanje novih šteta vezanih uz kanal Ričinu, a sljedeće godine već kreće prva faza u kojoj ćemo uložiti četiri milijuna kuna, nastaviti rješavati imovinsko-pravne odnose zajedno s Gradom Zadrom, napraviti novu studiju da utvrdimo što se točno zbiva i kako dugoročno riješiti problem poplava i ugroze Zadra, najavio je Đuroković.

Zahvaljujući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama, gradonačelnik Zadra Branko Dukić napomenuo je kako su sve državne institucije promptno reagirale na uklanjanju šteta u Zadru i Zadarskoj županiji.

Sporazum je bitan jer nam osigurava direktnu investiciju sanacije štete, zaštitu od štetnog djelovanja voda i odvodnje na gradskom području te zaštitu vodocrpilišta Bokanjac. Paralelno s ovim radovima, odvijat će se projekt odvodnje cijelog područja Bokanjca i Novog Bokanjca vrijedan 51 milijun kuna, a to je početak projekta vrijednog 330 milijuna kuna s kojim Zadar postaje grad bez crnih jama, ustvrdio je gradonačelnik Dukić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar