Britanski tjednik: “Hrvati su aerodrom nazvali po Tuđmanu samo da naživciraju Srbe”

Imena zračnih luka na Balkanu daju se kako bi se naživcirali susjedi, stav je što ga je objavio britanski tjednik The Economist, nakon što je analizirao kako su nazivani aerodromi u Hrvatskoj i regiji, piše Net.hr.

‘Futuristička građevina zračne luke u Zagrebu preimenovana je po Franji Tuđmanu, ocu hrvatskog pokreta za neovisnost. On se u krvavom ratu borio protiv hrvatskih Srba koje je podupirala Srbija i koji su ustanovili kratkotrajnu odcijepljenu srpsku republiku na trećini hrvatskog teritorija. Godine 1995. većina Srba iz Hrvatske je protjerana”, piše The Economist.

 

Tuđman, Tesla, Jašari…

U članku se podsjeća kako su među žrtvama etničkog čišćenja u Hrvatskoj bili i rođaci najpoznatijeg Srbina na svijetu, izumitelja Nikole Tesle, kojeg i Hrvati i Srbi smatraju svojim. Od 2006. beogradski aerodrom nosi njegovo ime, što, po mišljenju The Economista, smeta neke Hrvate.

Među primjerima ovog svojevrsnog okršaja imenima zračnih luka naveden je i aerodrom u Prištini što nosi ime Adema Jašarija, lidera Oslobodilačke vojske Kosova kojega su ubile srpske snage. Letova između Nikole Tesle i Adema Jašarija nema, jer je Jašari za Albance heroj, a za Srbe vrag.

Ima i drugačijih primjera

Čini se da je sve krenulo iz Grčke čiji se aerodrom u Solunu od 1992. zove Makedonija čime se želi napakostiti bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji. Makedonci su kasnije, 2007. godine skopski aerodrom nazvali Aleksandar Veliki. Nova makedonska vlada želi bolje odnose s Grčkom pa je moguće da će promijeniti naziv aerodroma u Skoplju.

Ipak, ima i izuzetaka od ove prekse. Tako nije uspjela inicijativa da se sarajevski aerodrom nazove po Aliji Izetbegoviću, dok se aerodrom u Podgorici jednostavno zove Podgorica. No i dalje mu je šifra TGD, po nazivu Titograd, kako se u Jugoslaviji zvao glavni grad Crne Gore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...