Bruto društveni proizvod porastao za 3,3 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu porastao 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je već 12. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom kada je gospodarstvo ojačalo 2,8 posto, kako piše tportal.

No, to je manje od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,5 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 3,3 do 3,9 posto. Rast od 3,3 posto najbrži je od četvrtog tromjesečja prošle godine, kada je gospodarstvo također poraslo 3,4 posto.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju 2017. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga. Doprinos domaće potražnje je pozitivan, a najsnažniji utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom osobne potrošnje. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,9 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2016. realno je veći za 3,2 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...