Cigarete poskupljuju za tri kune po kutiji?

Tri kune po kutiji cigareta, na čiju naplatu kroz porez na rizično ponašanje u korist zdravstva poziva predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković, jedina je mjera koja može računati s kakvom-takvom podrškom javnosti, piše Novi list. Ostale tri predložene mjere punjenja zdravstvenog budžeta nemaju ni uvjetno prolaznu ocjenu

Stavovi UPUZ-a podudaraju se s planovima ministra zdravstva Milana Kujundžića. Uz porez na rizično ponašanje, koji bi Jurković primijenio samo na cigarete, delimitiranjem najvišeg iznosa participacije od 2.000 kuna poboljšala bi se naplata usluga u bolnicama, posljedično bi rasla cijena dopunskog osiguranja, a dodatni prihod dobio bi se i kroz dodatno osiguranje, nakon što se utvrdi osnovni standard zdravstvenih usluga. Po računici UPUZ-a, kroz nadstandard bi se prihodovalo 200 milijuna kuna, 350 milijuna kuna donijela bi promjena sustava participacije i dopunskog siguranja, a 400 milijuna kuna zdravstvu bi donio porez na cigarete, ukupno milijardu kuna dodatnih prihoda, piše Novi list, prenosi Tportal.

Kujundžićev porezni plan čisti je placebo iako ni Marić nije nevin11komentara
Udruge pacijenata, doktori i opozicija podržavaju samo prvu mjeru, no pitanje je može li dodatni porez na cigarete, s obzirom na rezolutan stav premijera o novim porezima i na jak duhanski lobi, proći u redovima vladajućih. Za zdravstveni fond koji bi se punio iz cijene cigareta zalažu se već neko vrijeme u Koaliciji udruga u zdravstvu, s tim da bi oni početne tri kune kroz tri godine podigli na pet kuna, a prihod nikako ne bi išao u sanaciju duga, nego u zdravstvenu zaštitu. Računaju da bi se tako u prvoj godini prikupilo 1,1 milijardu, u drugoj 1,5 a u trećoj 1,8 milijardi kuna.

‘Ne želimo da se taj novac slijeva u HZZO i da se ne zna kamo ide. On se mora trošiti isključivo za zdravstvenu zaštitu’, ističe Ivica Belina, predsjednik KUZ-a.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...