Cijepljenje protiv gripe od petka, kreće žešća sezona

Cijepljenje protiv gripe počinje u petak 3. studenog. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je za ovu sezonu osigurao 280.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, narudžbu procijenivši temeljem odaziva na cijepljenje u prošlogodišnjoj sezoni gripe, piše Večernji.hr.

Zabilježeni prvi slučajevi

Pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe zabilježeni su u nekoliko europskih zemalja, no sezona gripe još nije počela, a upravo je uoči nje idealno cijepiti se. Pogotovo jer dugogodišnje praćenje gripe pokazuje da, kad se pojavi novi soj, prve godine on djeluje blaže, a sljedeće u jačem obliku. Lani se pojavio virus H3N2 i u RH je zabilježeno više od 50 tisuća oboljelih od gripe, dok je 27 ljudi dokazano preminulo od nje.

Koliko je djelotvorno

– Bojimo se da bi ova sezona mogla biti intenzivnija, a takva su predviđanja analogna praćenju virusa gripe unatrag više od 60 godina – kaže nam dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u. Nije namjera stvarati paniku, ističe dr. Draženović, već djelovati preventivno, a to znači obavijestiti o dobrobiti cijepljenja. Osobito je to važno za osjetljive skupine kojima ga stručnjaci preporučuju. To su oni od 65 i stariji, štićenici i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kronični bolesnici, posebno oni srčani i plućni, uključujući i djecu, zdravstveni djelatnici, trudnice s kroničnim bolestima nakon prvog tromjesečja trudnoće.

Cijepljenje je besplatno za starije od 65 godina, kronične bolesnike (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) i zdravstvene radnike. Djelotvornost cjepiva ovisi i o tome u kojoj se mjeri cirkulirajući sojevi virusa poklapaju sa cijepnim sojevima, kažu u HZJZ, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i je li osoba cijepljena ranije. U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih osoba kreće oko 70%, kod starijih i kroničnih bolesnika manje, dok u nekim sezonama može biti vrlo niska, primjerice između 20% i 30%. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20% je bolje nego da te osobe ostanu nezaštićene, poručuju stručnjaci.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...