Dječji doplatak dobivat će još sto tisuća obitelji

Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, najavila je povećanje dohodovnog cenzusa za dobivanje dječjeg doplatka zbog čega bi još sto tisuća obitelji dobilo pravo na taj doplatak.

Službeni podaci pokazuju da je u listopadu ove godine dječji doplatak primalo 151.416 obitelji, dok bi ih ubuduće bilo oko 250.000.

Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je tijekom 2016. godine živjelo oko 500.000 kućanstva s djecom, iz čega proizlazi da će, ostvare li se ministričine najave, dječji doplatak primati svaka druga obitelj s djecom. Detalji prijedloga s preciznim izračunima danas će, kako kažu u Ministarstvu, biti predstavljeni Vladinu Vijeću za demografsku revitalizaciju, tijelu sastavljenom od desetak ministara kojem je na čelu premijer Andrej Plenković, piše Jutarnji list.

Bio bi to prvi korak prema uvođenju univerzalne dječje naknade, odnosno potpunoj promjeni sustava materijalnih olakšica za roditelje kojima bi se ukinule porezne olakšice zaposlenih roditelja, a dječji doplatak bi primala sva djeca, bez ikakvih uvjeta.

Bude li Ministarstvo u redefiniranju dječjeg doplatka posegnulo za rješenjem iz Strateškog okvira mjera za učinkovitiji sustav socijalne zaštite u RH za razdoblje od 2016. do 2020. godine, vrlo studioznog dokumenta koji je lani izrađen i predstavljen Europskoj komisiji, 200 milijuna kuna moglo bi biti dovoljno za novi obračun dječjeg doplatka.

U području uređenja dječjeg doplatka taj dokument ne predlaže obična povećanja sadašnjih cenzusa, nego uvođenje novog, četvrtog iznosa cenzusa, prema kojem bi djeca iz obitelji s prihodom po članu od 1663 do 2195 kuna također primala doplatak, ali u iznosu od 100 kuna. Prema izračunima, na taj bi se način broj obitelji koje bi dobile pravo na doplatak povećao za 82.000, a u državnom bi proračunu trebalo osigurati oko 215 milijuna kuna.

Najveću bi korist od takvog rješenja imale obitelji s većim brojem djece, jer bi stekle uvjete i za primanje pronatalitetnog dodatka.

Sasvim konkretno, obitelj s četvero djece u kojoj svaki roditelj zarađuje 5000 kuna na mjesec trenutačno ne prima nikakav doplatak, jer im prihod prelazi propisanih 1663 kune po članu kućanstva. Po ovom modelu, ubuduće bi mjesečno primali 1400 kuna doplatka: po 100 kuna doplatka za svako dijete i po 500 kuna pronatalitetnog dodatka za treće i četvrto dijete, piše Jutarnji list.

Danas se održava i treća sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, nakon koje bi premijer Andrej Plenković trebao objaviti neke zaključke i promjene. Na sjednici će sudjelovati i Nada Murganić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...