Cestitka_Uskrs

Do 2022. većina plaćanja obavljat će se mobitelima i karticama

Predviđa se sve veći udio plaćanja karticama, a trend su prihvatili i Hrvati koji beskontaktno plaćanje koriste gotovo sedam puta više nego prije tri godine.
Moderni načini plaćanja, pa čak i uklanjanje gotovine, sveprisutna je tema danas. U prošlom desetljeću bezgotovinsko plaćanje u Europi je na godišnjoj razini poraslo 6 posto. Procjenjuje se da će do 2022. godine biti više bezgotovinskih transakcija u Europi od onih koji koriste gotovinu, što je već zaživjelo u dijelovima Sjeverne Europe.

Nedavno su intervjuirali više od 50 stručnjaka za plaćanje poput banaka, kupaca, pružatelja usluga platnog prometa i trgovaca postavljajući pitanja o njihovim očekivanjima. Oni procjenjuju da će se rast bezgotovinskog plaćanja kretati od 2 do 10 posto godišnje.

Dvije trećine ispitanika predviđa sve veći udio plaćanja karticama, što je u suprotnosti s nekim predviđanjima analitičara o tome da se kartice zamjenjuju mobilnim i računskim plaćanjima. Tako će plaćanje karticama ubrzo nadmašiti aktualnu brojku od 100 plaćanja karticama po glavi stanovnika godišnje. Nekoliko europskih zemalja već je dostiglo tu razinu, uključujući Francusku, Nizozemsku, Švedsku i Veliku Britaniju.

Trendovi u Hrvatskoj

Hrvati gotovinu koriste za male iznose, a za ostalo se sve više oslanjaju na kartice, potvrdili su to i rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za kompaniju Mastercard® proveo GfK Hrvatska. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1010 korisnika bankarskih usluga, a pokazalo je da hrvatski ispitanici idu u korak s evolucijom trgovine – privučeni odličnim ponudama sve više kupuju online, a beskontaktno plaćanje koriste gotovo sedam puta više nego prije tri godine.

U Hrvatskoj je nastavljen trend popularnosti korištenja različitih vrsta kartica. Tako je u odnosu na isto vrijeme lani, poraslo korištenje debitnih (s prošlogodišnjih 83% na 86%), kartica s odgodom plaćanja (koristi ih 39% ispitanika) te kreditnih kartica (26%). Kartice više koriste građani s nešto višim primanjima te oni iznad 40 godina, a u prosjeku svatko od nas u svom novčaniku ima gotovo tri kartice.

Hrvati vole plaćati na rate, što je još jednom potvrdilo i ovo istraživanje koje je pokazalo da čak 2/3 korisnika kartica ponekad plaća u ratama, prvenstveno za iznose veće od 500 kuna.

Beskontaktno plaćanje je hit

Beskontaktno plaćanje je u potpunosti zaživjelo u Hrvatskoj. Za njega je čulo čak 99% ispitanika, što je dosad najbolje zabilježen rezultat. Spoznaju o beskontaktnom plaćanju prati i sve veći trend njegovog korištenja. Prije samo tri godine beskontaktno je plaćalo tek 10 posto korisnika kartica, dok je danas taj broj narastao na gotovo sedam puta više (68%).

Internetska kupnja s godinama je postala pravilo među korisnicima kartica i njih čak 84% je dosad nešto kupovalo online – uglavnom odjeću i obuću. Među hrvatskim korisnicima raste i praksa pohranjivanja informacija o kartici u sučeljima stranih internetskih trgovina – to je učinilo 34% ispitanika koji barem povremeno kupuju online. Istovremeno, istraživanje je pokazalo kako 39% online kupaca preferira svoj šoping ‘obaviti u inozemstvu’, dok njih 13% češće kupuje u domaćim e-trgovinama.

Račune također sve manje plaćamo gotovinom. Za to se još uvijek odlučuje 21% ispitanika, ponajviše iz Dalmacije i sjevera Hrvatske. Većina ispitanika (57%) je pak izjavila da režije plaća preko internetskog bankarstva, a njih 32% se odlučuje za mobilno bankarstvo. Iako u padu, tradicionalni SMS je i dalje najzastupljeniji (74%) oblik mobilnog plaćanja, dok je korištenje mobilnog bankarstva (47%) poraslo u odnosu na prošlu godinu, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...