Don Nedjeljko Ivanov, osuđeni pedofil, žali se da mu je dosadno

Svećenik iz Bibinja don Nedjeljko Ivanov iz Bibinja, prvi svećenik u Hrvatskoj koji je prema crkvenom zakonu osuđen za pedofiliju, potužio se da se zadarska nadbiskupija prema njemu ponaša neprimjereno, kako navodi index.

Prije nekoliko dana, Ivanov je iz svećeničkog doma premješten u privatni dom, u Biljanima Donjim. Cijena mjesečnog smještaja iznosi oko tisuću eura. Osuđeni pedofil se požalio kako mu nedostaju prijatelji.

“Žalostan sam jer sam u ovom domu usamljen, fale mi moji prijatelji i druženja sa svećenicima. Jako me pogodio prebačaj, ali nadbiskupija je odlučila da se časne više ne mogu brinuti o meni jer se teško krećem”, rekao je Ivanov.

Ivanov je prvi svećenik u Hrvatskoj koji je prema crkvenom zakonu osuđen za pedofiliju. Protiv njega zbog zastare nikad nije pokrenut kazneni ni sudski postupak. Nakon što su 2014. godine u javnost napokon istupile žrtve njegovog dugogodišnjeg zlostavljanja, Zadarska nadbiskupija je Nedjeljka Ivanova umirovila i smjestila ga u svoj dom za starije svećenike. Nikad nije snosio konkretne posljedice za ono što je napravio. Nedjeljko Ivanov godinama je zlostavljao maloljetnike. Kad je prije tri godine istupio Josip Lisica i ispričao svoju uznemirujuću priču, njegove su se žrtve počele gotovo svakodnevno javljati medijima i policiji. Šuškalo se da je ponašanje don Ivanova u Bibinjama bilo javna tajna.

“Poznavali su ga svi, i moja obitelj i mještani. Bio je omiljen među ljudima, dosta toga je napravio u župi. Župnik je bio poglavar mjesta, što on kaže, to je vrijedilo, bio je kao uzor svima”, ispričao je tada Lisica, napominjući da je na vjeronauk kod Ivanova počeo ići poslije četvrtog razreda osnovne škole.

“Kad smo kod njega počeli ići na vjeronauk, postavio je nova pravila. Primjerice, dječaci su sjedili ispred i oko njega, a djevojčice iza. Bio sam i ministrant u crkvi. Pozivao me na duhovni razgovor. Ja sam dolazio, a on bi uvijek počeo pričati o seksu. Ja sam tada imao oko 12 godina”, pričao je Lisica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...