Donosimo popis pet jesenskih namirnica za ubrzavanje probave i fit tijelo

Otiđite do tržnice ili trgovine i opskrbite se ukusnim jesenskim namirnicama koje nude mogućnost za razne kulinarske igre, ali i poboljšavaju naše zdravlje. Ovih pet namirnica ubrzivači su metabolizma i saveznici kod skidanja viška kilograma.

1. Slatki krumpir batat

Slatki krumpir je izvrstan izvor prehrambenih vlakana koji potiče sagorijevanje kalorija, a istovremeno produljuje sitost organizma. Uz to pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Ako želite izvući maksimalne rezultate, batat je najbolje skuhati i lagano začiniti. Izbjegavajte recepte koji iziskuju pretjeranu upotrebu masnoća i sira.

2. Cimet

U ovo doba godine cimet postaje zvijezda sezonskih napitaka i brojnih jela. Istraživanja su pokazala da taj orijentalni začin ubrzava metabolizam i uravnotežuje razine šećera u krvi. Ako želite istopiti koji kilogram viška preskočite slastice s cimetom, a pola čajne žličice radije dodajte svojoj jutarnjoj kavi.
Isprobajte i ovaj trik od 2 minute koji ekspresno snižava visoki krvni tlak.

3. Kruška

Tijekom jeseni i zime na raspolaganju vam je velik broj različitih kruški. Riječ je o vrlo zdravim voćkama koje, baš poput jabuka, sadrže mnogo pektina. Ova vlakna potiču probavu, pomažu u snižavanju lošeg kolesterola i imaju pozitivan učinak na mršavljenje. Istovremeno, riječ je o vrlo slatkom voću, pa ograničite dnevni unos na jedan plod od kojeg možete pripremiti i razne smoothieje.

4. Grejpfrut

Ovo citrusno voće idealna je namirnica za doručak ili desert. Njegovim gorko-kiselim plodovima možete oplemeniti i zdravu salatu, ili ga iscijediti za pripremu dressinga ili marinade. Ne samo da je grejpfrut bogat vitaminom C koji je važan saveznik kod jačanja imuniteta i obrane tijela od sezonskih bolesti, već je i dobar izvor topivih vlakana koji pomažu kod mršavljenja.

5. Tamna čokolada

Tamna čokolada je ljubimica svake sezone, a u hladnijem dijelu godine čest je prizor na stolovima u brojnim hrvatskim domaćinstvima. Ona ne mora biti neprijatelj figure. Štoviše, brojne studije su pokazale je riječ o namirnici koja se sporo probavlja, dulje nas čini sitijima, te je saveznik mršavljenja. Ključno je biti umjeren u konzumaciji, a stručnjaci preporučuju dvije kockice tamne čokolade dnevno, piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...