Dukić i Klišmanić s kineskim veleposlanikom dogovaraju direktne letove za NR Kinu

Predstavnici Zračne luke Zadar ovih su se dana sastali s kineskim veleposlanikom Hu Zhaomingom kako bi ponovno razmotrili pitanje direktnih letova za NR Kinu.
Novi direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić i gradonačelnik Zadra Branko Dukić kineskog su veleposlanika upoznali s planom razvoja Zračne luke Zadar, kao i mogućim letovima između dviju zemalja. Sastanak je organiziran u suradnji sa Zadarskom županijom kao nastavak napora menadžmenta na uspostavi poslovne suradnje s kineskim tour operatorima i zračnim prijevoznicima, kako piše SEEbiz.

Napori na uspostavi letova traju već tri godine, a uz Zračnu luku i lokalne vlasti vrlo je aktivna Kinesko jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA). U travnju su u NR Kini vođeni razgovori o novom direktnom letu Guangzhou-Zadar. Razgovori s kineskom stranom vođeni su uz posredovanje CSEBA-e te nazočnost hrvatskog veleposlanika u Kini Nebojše Koharovića, a sudjelovala je i tadašnja direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić. Za letove je bio zainteresiran kineski prijevoznik China Southern Airlines, no do realizacije nije došlo zbog nedovoljne dužine uzletno-sletne staze.

U China Southern Airlinesu su najviše bili zabrinuti stoga što je dužina uzletno-sletne staze dužine 2500 metara. To stvara dodatna ograničenja za tip zrakoplova koji bi letio na ruti Guangzhou – Zadar. Čini se da je sada ne dnevnom redu investicija koja će riješiti taj problem. Upravo je na svečanoj sjednici Grada Zadra istaknuto kako je to jedan od važnijih projekata za budući razvoj Zadra. Produljenje uzletno-sletne staze s 2500 na 3200 metara bi se omogućilo slijetanje svih kategorija zrakoplova u Zadar. Ova investicija također se nadovezuje na drugi veliki zadarski projekt. Njenom realizacijom u punom bi smislu zaživjela i luka Gaženica koja u idućoj godini postaje matična luka za kruzere.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...