Evo kako će izgledati Dalićeva Hrvatska u Rusiji

Nakon što se Hrvatska remijem bez golova u uzvratnoj utakmici play-offa protiv Grčke s ukupnih 4:1 plasirala na SP sljedeće godine, zanimljivo je pogledati s kojim će to igračima Zlatko Dalić pokušati ostvariti zapaženi rezultat. Naravno, ako njegov tim ozljede mimoiđu, očekuje se kako će to biti momčad vrlo slična onoj koja je u presudnoj utakmici skupine slavila u Ukrajini, a onda u dvjema utakmicama bila bolja od Grčke. Puno će biti zanimljivije vidjeti kojim će nogometašima novi izbornik osvježiti ekipu, a kojima će se zahvaliti, piše Index.

Zlatko Dalić večeras je kazao da će prvenstvo u Rusiji iznijeti momčad koja je iznijela i teret kvalifikacija, no računa i na dokazivanje mlađih te povratak ozlijeđenih igrača.

Vratari – 1. Danijel Subašić, 2. Lovre Kalinić, 3. Domagoj Livaković

Popularni Suba neprikosnoven je na golu hrvatske reprezentacije. Subašiću se već 33 godine i ovo mu je vjerojatno posljednje veliko natjecanje u karijeri. Aktualni vratar Monaca već nekoliko sezona brani na vrhunskom nivou, dok je u dresu hrvatske standardno kvalitetan. Njegova prva zamjena nekadašnji je vratar Hajduka Lovre Kalinić koji je u Gentu puno bolje startao no što trenutno brani, dok je mjesto trećeg vratara vrlo vjerojatno predviđeno za prvog golmana Dinama Domagoja Livakovića koji prerasta u jednu od najvećih vratarskih nada Hrvatske.

Lijevi braniči: 1. Ivan Strinić 2. Marin Leovac

Pozicija lijevog beka rak-rana hrvatske je reprezentacije već desetljećima. Ustoličenjem Dalića na izborničku klubu u prvih 11 vratio se Ivan Strinić, a nakon 180 minuta protiv Grčke može se reći, unatoč manjkavostima, kako je ipak bolje rješenje od Pivarića. Strinić ima Dalićevo povjerenje i očekuje se da će biti njegov prvi izbor. O njegovoj zamjeni teško se odlučiti, Pivarić je kvalitetniji prema naprijed, a Leovac prema natrag, a kako nas na svjetskoj smotri očekuju ozbiljni izazovi, nekako se čini logičnije povesti onu defenzivniju varijantu.

Desni braniči: Šime Vrsaljko

I druga bekovska pozicija je upitna. Jedini desni bek kojeg imamo na užem i širem popisu je, ako izuzmemo Frana Tudora, Šime Vrsaljko. Šime svoje obveze obavlja vrlo dobro i nema sumnje da je prva opcija za ovo mjesto. Međutim, problem se pojavljuje ako se on kojim slučajem ozljedi. To je zapravo najveća prijetnja sljedećih pola godine. Tad će biti potrebno raditi rošade. Vrsaljkova prva alternativa je Domagoj Vida, a onda i Vedran Ćorluka, a to bi značilo da bi trebalo pozvati još jednog stopera.

Stoperi: 1. Vedran Ćorluka, 2. Domagoj Vida 3. Dejan Lovren, 4. Matej Mitrović

Vedran Ćorluka zbog ozljede Ahilove tetive već sedam mjeseci ne igra i sigurno je da će mu trebati jako dugo da se vrati u pravu formu, međutim do početka Svjetskog prvenstva trebao bi biti sasvim spreman. Kada je fit, Ćorluka je najbolji hrvatski stoper. Njega u stopu slijedi Domagoj Vida koji unatoč povremenih padovima koncentracija igra vrlo dobru rolu. Povratkom Čarlija Dejan Lovren postaje treći stoper, što njemu neće biti drago, a što je s obzirom na probleme koji ga muče, privatne i poslovne, prilično realno. Njihova alternativa je naravno Matej Mitrović.

Zadnji vezni: 1. Ivan Rakitić, 2. Milan Badelj, 3. Marcelo Brozović 4. Mario Pašalić

Na mjestu zadnjeg veznog hrvatska ima sjajne opcija. Naravno da svoje mjesto zagarantirao ima Ivan Rakitić koji je pod Dalićem, barem ako je suditi po dvobojima s Grčkom, napokon počeo kvalitetno surađivati s Modrićem. Badelj bi trebao biti njegov partner jer je puno odgovorniji u igri od Brozovića, dok je veznjak Intera vjerojatno kvalitetnija opcija kada smo veliki favoriti u susretu. Ništa manje vrijedna neće biti ni uloga Marija Pašalića koji pomalo izrasta u klasnog veznjaka. Pašaliću je svakako mjesto u Rusiji i to ne samo kao gledatelja.

Prednji vezni: 1. Luka Modrić, 2. Marko Rog

Modrić na mjestu desetke Dalićevo je rješenje koje je dosad odlično funkcioniralo. Modrić je “prodisao”, njegova tehnika i kreativnost sada puno više dolaze do izražaja i samo se valja nadati da će tako nastaviti. Prva alternativa trebao bi biti Marko Rog. Činjenica je da ne igra previše u Napoliju, ali i ono malo što igra pored takvih suigrača, nije mala stvar. Ako se pitate zašto nema Kovačića, čini nam se kako bi on mogao biti velika žrtva ovog popisa. Kovačić ne igra u Realu, za reprezentaciju je rijetko kad briljirao, a Dalić bi njegovim nepozivanjem pokazao da ne robuje javnom mnijenju i normama.

Krila: 1. Ivan Perišić, 2. Marko Pjaca, 3. Ante Rebić, 4. Nikola Vlašić

Ivan Perišić na lijevoj strani nema nikakve alternative i on je gotovo uvijek dobar, a ponekad i sjajan. Njegova alternativa trebao bi biti Marko Pjaca. Veznjak Juventusa uskoro bi se trebao vratiti na travnjak nakon ozljede i nadamo se da će povratak proći u najboljem redu i da će uspjeti uhvatiti formu do Rusije. Bilo bi šteta da propusti ovo veliko natjecanje. Na drugoj strani na raspolaganju Dalić će imati sve bolje Rebića te Nikolu Vlašića koji je ovosezonskim nastupima pa i transferom u Premierligu zaslužio poziv u nacionalnu momčad.

Napadači: 1. Nikola Kalinić, 2. Mario Mandžukić, 3. Andrej Kramarić

Pozicija Vlašića mogla bi biti upitna jedino ako izbornik odluči da su mu Mandžukić i Kramarić  desna krila. U tom bi slučaju Nikola bio prekobrojan, a Dalić bi se morao odlučiti za još jednog centralnog napadača uz Nikolu Kalinića. Kale nakon Grčke je prva opcija za devetku, dok su Kramarić i Mandžukić dvije različite opcije za desnu stranu. Prvi kad hvatamo rezultat, a drugi kad ga branimo. Zbog toga, ostati samo na Kaliniću nije pametno, pa onda postoji mogućnost da se pozovu Duje Čopu ili Ivan Santini.

Izbornik: Zlatko Dalić

Zlatko Dalić 13. je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije otkako je državne neovisnosti. Dalić je na klupu stigao gotovo preko noći, a u vrlo kratko vrijeme ostvario je ono što se od njega tražilo – plasman na Svjetsko prvenstvo. Koliko je to rezultat njegovog rada, a koliko odluke igrača da im smotra u Rusiji neće izmaknuti, teško je reći, međutim vrlo brzo saznat ćemo je li riječ tek o pozitivnom psihološkom šoku ili je Dalić zaista pravi čovjek za vodstvo ove talentirane generacije. Puno će reći i odabir 23 igrača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...