Evo koliko će cigarete poskupjeti prve godine, koliko druge, a koliko treće godine

Pušači u Hrvatskoj uskoro bi trebali plaćati skuplje cigarete kako bi se ozdravilo financijski sve bolesnije hrvatsko zdravstvo. Novi porezi, bez obzira na to kako će se zvati, pred vratima su hrvatskih građana i vrlo brzo može se očekivati uvođenje posebnih poreza na kupnju cigareta, a ako prođe prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića, i na alkoholna pića.

Porez na mobitele više nitko ne spominje, a na upravo završenom kongresu poslodavaca u zdravstvu koji je organizirala Udruga poslodavaca u zdravstvu u Opatiji dr. Dražen Jurković iznio je posebno zanimljiv prijedlog kako doći do gotovo 4,5 milijardi kuna, što bi bila osnova za ozdravljenje zdravstva.

“Prve godine trebalo bi uvesti posebni porez na rizično ponašanje po kojem bi cigarete poskupjele tri kune, druge godine četiri, a treće pet. Tako bi prve godine direktno u sustav moglo doći 1,15 milijarda kuna, druge 1,5, a treće 1,8 milijarda.”

Dr. Jurković iznosi zabrinjavajuće brojke koje pokazuju da su Hrvati na samom vrhu po broju pušača, tako da puši čak 39 posto populacije. “Krajnje je alarmantna i brojka da se godišnje proda 400 milijuna kutija cigareta i naš je prijedlog da svi iznosi od posebnog poreza idu direktno HZZO-u, a ne državnoj riznici.”, prenosi Jutarnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...