Cestitka_Uskrs

Glasovac ministrici Divjak: “U 21. stoljeću ulaže se u ljude, a ne u borbena vozila”

SDP-ova Sabina Glasovac imala je na saborskom aktualcu pitanje za ministricu znanosti i obrazovanja, Blaženku Divjak.

“Od preuzmanja Ministarstva znanosti i obrazovanja čuli smo puno lijepih najava, a to je da ćete ustrajati u provedbi kurikularne reforme. U ovom trenutku dokumenti Borisa Jokića i njegova tima i dalje skupljaju prašinu negdje u ministarstvu. Ministrica poručuje da Crkva igra bitnu ulogu u obrazovnoj reformi. Vidimo da i nema previše ulaganja u naše škole, učitelje i nastavnike, ali ima u nešto drugo. 26 milijuna kuna namjeravate potrošiti na računala. Zamina me što se događa u Vladi RH i jeste li vi kao ministrica pod pritiskom, da morate inzistirati na nabavi informatičke opreme? Imate li kakve naputke da morate inzistirati na javnim nabavama u vašem ministarstvu?”, upitala je Glasovac ministricu, donosi N1.

“Ja nisam pod nikakvim pritiskom za nabavu bilo kakve opreme, ali sam pod velikim pritiskom da sve ono što smo obećali vezano uz kurikularnu reformu i zadaće da to provedem. U tom smislu jesam pod pritiskom. Moramo škole uvesti u 21. stoljeće, a to znači da moramo razvijati digitalne kompetencije kod učenika, za to moramo nabaviti opremu. Velik broj škola uopće nema opremu, škole će dobiti sredstva da nabave računala kako za informatiko, tako i za ostale predmete. Naravno da se oprema mora nabaviti, jer su inače škole neopremljene. Što se tiče kurikularne reforme, stručne radne skupine rade na dokumentima, rade na primjeni, od 51 dokumenta je na 44 domukmenta odgovoreno na javnu raspravu. Prevodimo dokumente na engleski jezik, šaljemo na međunarodnu recenziju. Kod nekih dokumenata tražimo ekspertizu. Ja vas uvjeravam da stvarno radimo sve u najboljoj vjeri i uključujemo sve koji nam žele pomoći”, odgovorila je Divjak.

“Što se tiče međupredmetnih tema, one su također dio rasprave i nema indicija da one nebi ušle u bilo kakav daljni postupak. Vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti međunardone recenzije i tad pozvati škole da uđu u pilot projekt”, kazala je ministrica.

“U 21. stoljeću se ulaže u ljude, a ne u kompjutere, u borbena blindirana vozila. U modernoj državi ne može se dogoditi da na čelu skupine za provedbu Zakona o odgoju i obrazovanju bude HRAST-ovac, ne može se dogoditi da se licitira i prodaje kvalitetno obrazovanje danas za jedan glas u Saboru sutra ili prekosutra. U modernoj državi premijer za jedan glas u Saboru ministrici kulutre ne nameće savjetnika koji veze nema s tim resorom”, odgovorila je Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...