Gotovina o slobodi: “Danas sam samo ribar i radujem se poslu”

Već je pet godina prošlo od onog dana punog nezapamćene euforije koja je preplavila trgove i ulice gradova i malih mjesta kada su se u Hrvatsku, nakon dugogodišnjeg izgnanstva i pritvora u Haagu, vratili hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Činjenica jest da se Gotovina od dana povratka ponaša baš suprotno očekivanjima onih koji su ga željeli politički kapitalizirati, ili su strahovali od toga. Nije postao politički lider, niti figura. I dalje se ponaša striktno u skladu sa svojim najavama i drži se svojih riječi izrečenih prije pet godina na središnjem zagrebačkom trgu pred sto tisuća okupljenih, kad je kazao da smo stavili točku na i Domovinskom ratu.

Na pitanje kako, nakon pet godina od povratka na slobodu, vidi značaj tog dana i je li zadovoljan životom u Hrvatskoj, Gotovina za Večernji list odgovara:

– Prije pet godina dobivena je pravna bitka za istinu, bez čega se to poglavlje naše povijesti ne bi moglo zatvoriti. Skinute su sjene manipulacija, karakter hrvatskog obrambenog rata potvrđeno je neupitan i ispravan. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti. Briga o sigurnosti i čuvanje sloboda naša je trajna obveza. To je pretpostavka da bismo se mogli koncentrirati i usmjeriti svu našu energiju na gospodarski i socijalni razvoj naše države.

Na pitanje je li zadovoljan onim što je osobno postigao u tim godinama, Gotovina odgovara:

– U novom poglavlju života, ja sam gospodar svoga vremena i posvetio sam se poslu koji volim, ribarstvu. Sretan sam i radujem se izazovima koje sa sobom nosi rast kompanije i upotpunjavanje komplementarnim djelatnostima tog sektora ribarske industrije.

I tako je Gotovina, kao što je sam govorio od svoga povratka, i dalje jako daleko od toga da bude nekakav politički lider, ali je u međuvremenu postao lider u poslu s uzgojem tuna. Njegova tvrtka Pelagos net farma (osnovana 2013., on je suvlasnik, dakle dijeli dobit s partnerima) svake godine iskazuje dobit, a raste i broj zaposlenih. Sada ih već ima 60-ak, a prosječno zarađuju oko 5300 kuna. U 2016., prema poslovnim podacima, posao s tunama njegovoj je tvrtki donio oko 5,2 milijuna kuna zarade, dakle više od 15 posto više nego godinu prije. Porasli su mu i prihodi s 20,3 milijuna kuna na 25 milijuna kuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...