Guste Santini: “Dosadašnja prohibitivna porezna presija je put u propast nacije”

Porezni sustav mora biti konkurentan sustavima drugih država – porezna presija mora biti manja ili najviše jednaka usporedivim zemljama. Ususret konferenciji o porezima koja će se 13.11. održati u zagrebačkom hotelu Westin razgovaramo s Gustom Santinijem, jednim od predavača i suorganizatora skupa, koji iznosi čvrsta stajališta o potrebi stvarnog provođenja porezne reforme i ublažavanja poreznog opterećenja, piše Poslovni.hr.

Kako se porezima može dinamizirati razvoj?

Treba provoditi mudre i dalekosežne poteze kako ne bi progresivno gubili stanovništvo, što primjerice možemo učiniti reformom poreza na dohodak. Sve to sasvim sigurno može dinamizirati gospodarski rast. Porezni sustav mora biti konkurentan sustavima drugih država što znači da porezna presija mora biti barem jednaka usporedivim, odnosno konkurentskim zemljama.

Osjeća li se nezadovoljstvo na razini raspodjele poreza između lokalnih i središnjih vlasti?

Postojeća raspodjela poreznih prihoda čini jedinice lokalne uprave i samouprave nevažnim i nepotrebnim. Pri tome valja reći da je jedno pitanje kako se prikupljaju porezna sredstva sa tehničkog stajališta, a sasvim je drugo pitanje kako se prikupljena sredstva dijele na relaciji lokalne i centralne vlasti. Porezi trebaju omogućiti da se građanima osiguraju jednake količine i kvaliteta javnih dobara na području Hrvatske.

Osim gradova i općina poreznom politikom su standardno nezadovoljni i poduzetnici?

Porezni sustav mora omogućiti gospodarstvu “proširenu reprodukciju” što znači da poreznom obvezniku prikupljena sredstva trebaju osigurati novi razvoj, a građanima povećanje blagostanja. On mora biti jasno dizajniran kako bi bio jeftin u primjeni, kako za poreznog obveznika, tako i za državu. Očekivane promjene poreznog sustava trebale bi smanjiti investicijske rizike poduzetnika, odnosno mrtvi teret oporezivanja. Poduzetnici prizivaju odbitak reinvestirane dobiti, iako oni i sada pod pritiskom globalnog tržišta dosta ulažu u svoju konkurentnost. U ovim i ovakvim uvjetima, gospodarstvo neće opstati, ma koliko visoka bila stopa njegove samoeksploatacije.

Jeste li vi protivnik ili pobornik oporezivanja imovine? 

Smatram da je oporezivanje prošlosti, odnosno oporezivanje imovine tj. neto bogatstva štetno u uvjetima kada je nacionalna potražnja veća od nacionalne ponude. Imovina predstavlja kumulativ štednje prethodnih razdoblja pa njeno oporezivanje predstavlja dvostruko oporezivanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...