Hrvatska neće biti čista od mina još barem deset godina

Problem traje već više od dva desetljeća. Mine stanovnicima tjeraju strah u kosti, ograničavaju im kretanje, a koče i razvoj gospodarstva. Ponovno kreće razminiranje za koje je Lika dobila novih 2 milijuna kuna.
U Ličko-senjskoj županiji minama je zagađeno 141 metar četvorni površine. To znaju i osnovnoškolci koji su ponedjeljak ujutro sudjelovali u akciji “Manje oružja, manje tragedija” te u razgovoru s policajcima ponovili gradivo kako se mine ni u kojem slučaju ne smiju dirati.

Najviše je mina upravo u njihovoj županiji. Zbog toga je posvuda postavljeno više od 2 tisuće tabli koje na njih upozoravaju, pa ih mladi Ličani svakoga dana susreću.
Zato su potpisana tri projekta koja su predstavljena na Plitvičkim jezerima. Ugovori su to o bespovratnim sredstvima Europske unije za razminiravanje uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, ali i razminiravanje socio-ekonomske infrastrukture u tri županije. Projekti bi trebali biti realizirani do kraja iduće godine.

No, novac se nije oduvijek crpio iz EU fondova. Pa s obzirom da novca nije bilo, ili se barem nije dovoljno proslijeđivao u sektor razminiranja, cijeli je proces zanemaren. Tako da Hrvatska mora očistiti još 418,6 kilometara kvadratnih.

Rok na koji se Hrvatska obvezala Otawskom konvencijom, da će očistiti terirorij do veljače 2019. sasvim sigurno neće biti ispoštovan. To nikako nije ugodna situacija, no od UN-a će se zatražiti produljenje roka.

I dok se analiza tempa i plan uklanjanja mina koje su do sad oduzele 203 života tek treba napraviti, u Hrvatskom centru za razminiranje procjenjuju da će Hrvatska biti čist od mina za 5 do 10 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...