Kako odgojiti sretno i zadovoljno dijete?

Nema jednostavnog odgovora.

Odgoj djece najteži je posao na svijetu i u njemu ne postoji osmosatno radno vrijeme. Još je teže odgojiti “dobro“ i zadovoljno dijete. Jedno od najčešćih pitanja koja si roditelji postavljaju je kako odgojiti dijete koje će raditi na sebi i biti odgovorno. Nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje, no psiholozi sa sveučilišta Harvard napravili su popis stavki koje su važne za odgoj zdravih, uspješnih i odgovornih ljudi.

Psiholozi preporučuju ovih pet stavki:

1. Provodite vrijeme s njim

Najvažnija stvar koju možete pokloniti djetetu jest vrijeme. Nema tog novca ili te igračke koje će djetetu pružiti toliku količinu sreće kakvu osjeća kada provodite vrijeme s njim. To je dobro iz dva razloga.

Prvo, ako provodite vrijeme s djetetom, postat ćete bliskiji i smatrat će vas prijateljem. Takav će odnos biti od velike važnost kada dijete odraste.

Drugo, kad ste s djetetom, ono više uči i dulje je sretno, kažu psiholozi. Stoga, pokušajte što više vremena provoditi s djetetom. Možda imate jako puno posla, ali uvijek možete naći vremena da mu ispričate priču. Pronađite način da djetetu date osjećaj pripadnosti i pokažite mu da ga volite.

2. Budite mu uzor

Ako želite imate dobro dijete, i sami morate biti dobri. Ne možete ga naučiti nešto čega se sami ne pridržavate jer djeca uče iz primjera. Ako ne pružite dobar primjer, dijete će i dalje činiti ono što je od vas vidjelo. Ne možete kriviti dijete za nešto što sami činite.

Budite dobar uzor svom djetetu, tako da, kada vas promatra i oponaša, postane dobra osoba. Jednostavno je; sve što morate činiti jest biti dobri.

3. Prenesite mu prave vrijednosti

Prenesite djetetu prave životne vrijednosti. Važno je da zna ono što ste vi kroz život naučili, a te mu vrijednosti predstavite u obliku priče ili anegdote.

To su stvari koje će pamtiti i kada ostari i sigurno će mu biti od velike pomoći.

4. Učite ga da bude zahvalno

Ovo je iznimno važna stavka. Morate učiti djecu da budu zahvalna za sve što imaju, a to će im pomoći da budu zadovoljna u ovom svijetu neprestanog natjecanja. Moraju znati cijeniti to što imaju jer je to lekcija koja im pomaže tijekom cijelog života.

5. Predstavite mu svijet

Osvijestite dijete da je svijet velik, ali da ono u njemu igra ključnu ulogu. Mora znati da su njegovi postupci i izbori važni za njegovo okruženje. Zbog te će spoznaje paziti na svoje postupke i tako postati bolji čovjek, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...