Cestitka_Uskrs

“KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu” u Zadru

Autoklub Zadar u suradnji sa Hrvatskim autoklubom 7. i 8. studenog održati će u Zadru preventivno – edukativni program “KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu”.

Program je namijenjen je adolescentima, mladima od 15. do 20. godine života. Poznato je da su upravo adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, što potvrđuje i statistika stradavanja.

Prema rasporedu, u utorak 7.11. program će se održati za maturante Prirodoslovno grafičke škole te maturante Gimnazije Jurja Barakovića od 11:30 – 14:00 h, a zatim je isto događanje predviđeno i u srijedu 08.11. za maturante Primijenjene umjetnosti i dizajna te maturante Gimnazije Vladimira Nazora u periodu od 10:30 – 13:30 h.

Cilj preventivno – edukativnog programa “KLIK” je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama, prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Projektom se utječe na promjenu ponašanja srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu.

Sadržaj programa realizira se u trajanju dva školska sata (teoretski i praktični dio na simulatorima sudara i prevrtanja). U prvom koraku, kroz jedan nastavni sat, stručnjaci iz HAK-a učenicima obrazlažu teoretske aspekte i dokaze o neophodnosti korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji. Kroz interaktivno predavanje, učenici, studenti i profesori uključeni su u globalnu kampanju #SaveKidsLives koju je HAK protekle godine predvodio u Republici Hrvatskoj.

Nakon teoretskog dijela instruktori na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima će prezentirati posljedice prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima – frontalni sudar i prevrtanje vozila.​

U cestovnom je prometu Republika Hrvatska visoko rizična zemlja. Među 28 zemalja Europske unije, s 82 poginula na milijun stanovnika (2015. godine) zauzima 26. mjesto po nesigurnosti. Nesigurnije od Hrvatske su samo Rumunjska i Bugarska. Istraživanja koje je 2015. godine proveo Fakultet prometnih znanosti govori kako je učestalost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu u Republici Hrvatskoj zabrinjavajuća – 62% vozača i suvozača osobnih vozila koristi sigurnosni pojas, tj. 38% ih nije vezano sigurnosnim pojasom. Putnici na stražnjim sjedalima u preko 90% slučajeva nisu vezani.

Vezanje sigurnosnog pojasa u vozilu je zakonska obveza vozača i putnika, ali se može interpretirati i kao dio osobne kulture. Sve suprotno vezanju sigurnosnog pojasa je čin nekulturnog i neodgovornog ponašanja, a reflektira se u odnosu prema:

– vlastitoj obitelji i prijateljima,
– drugim sudionicima u prometu,
– službama koje se brinu za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu,
– zajednici koja snosi gubitke i troškove nastale uslijed stradanja.

Pozivamo Vas da nam se pridružite jer “ZAJEDNO MOŽEMO SPASITI MILIJUNE​ ŽIVOTA”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...