280.000 doza

Liječnici: “Stiže sezona teške gripe, a cjepiva je premalo”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Ljudima treba razjasniti da od cijepljenja neće dobiti gripu, a ni druge kojekakve bolesti, tvrdi pedijatar Darko Richter iz KBC-a Zagreb. Svima bi preporučio da se cijepe, pogotovo ljudima koji se dosad nisu cijepili. Jedini slučajevi u kojima bi građani trebali zazirati od cijepljenja, tvrdi Richer, jest ako imaju kontraindikaciju ili su alergični na cjepivo. Cijepljenje počinje u petak, a osigurano je 280.000 doza cjepiva, pišu 24sata.

– To je svakako premali broj, ali je rezultat prošlogodišnjeg slabog odaziva na cijepljenje. Prije se kupovalo oko 650.000-700.000 cjepiva, što je minimalan broj cjepiva na broj stanovnika Hrvatske. Ta količina omogućavala je i grupnu zaštitu – kaže Richter i dodaje kako se s ovogodišnjom predviđenom dozom cjepiva može postići zaštita onih koji se cijepe, ali se ipak ne može očekivati sprečavanje ili prekid širenja gripe, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Brojke govore da zbog gripe Hrvati godišnje na bolovanju u prosjeku provedu najmanje 700.000 radnih dana. Besplatno cijepljenje kod obiteljskih liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo osigurano je zdravstvenim djelatnicima, osobama starijim od 65 godina i takozvanim “rizičnim skupinama”, primjerice astmatičarima.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar