Lisica sinoć prošetala po “Banini”, veterinari: “Ne hranite ih i ne prilazite im”

Iako su do sada najčešće “posjećivale” područje Crvene luke i Biograda, lisice nerijetko možemo vidjeti i u Zadru. Jedna je sinoć prošetala po “Banini”, a ako je suditi prema fotografijama koje je snimio naš čitatelj, lija se nije preplašila.

Iako lisice koje se spuštaju u grad ne bi trebale biti opasne, uvijek treba biti na oprezu. To naglašava i veterinar Darko Morožin iz Veterinarske stanice Zadar. Dodaje, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane sredstvima iz IPA predpristupnog fonda EU 2011. godine započela je provedbu projekta Oralne vakcinacije lisica u Republici Hrvatskoj, što objašnjava veći broj lisica.

Populacija lisica se povećala upravo zbog oralnog cijepljenja. Ukoliko vidite lisicu, izbjegavajte ju i nipošto ju nemojte hraniti, budući da njezina pitomost može biti znak bjesnoće, kaže veterinar Morožin.

S njim se slaže i veterinar Edi Maričić iz Veterinarske ambulante Jazine.

Nije baš uobičajeno vidjeti lisicu u gradu i to bi mogao biti alarm da je došlo do nekih promjena u prirodi. Kada se divlje životinje ne boje, to uglavnom ima veze s bjesnoćom koja na ovim prostorima nije zabilježena više od desetljeća, rekao nam je Maričić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...