Cestitka_Uskrs

Na suđenju Kalmeti Premilovac detaljno opisao izvlačenje novca: “Sve je počelo na jednom eventu”

Igor Premilovac, koji je priznao da se preko njegovih tvrtki izvlačio novac iz cestarskih poduzeća, u srijedu je na suđenju bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti detaljno opisivao kako je, u dogovoru s bivšim financijskim direktorom HAC-a Josipom Sapunarom, primao novac HAC-ovih kooperanata i opranog ga s inozemnih računa vraćao u Hrvatsku.

“Ja sam se 2013. javio DORH-u jer sam osjetio da nemam kuda i ispričao kako sam po uputama Josipa Sapunara organizirao izvlačenje novca iz pojedinih tvrtki. Pritom sam upoznao mali broj ljudi involviran u tu aferu i tako smo radili nekoliko godina dok nismo provaljeni”, posvjedočio je Premilovac.

Sapunara je, kaže, upoznao davno jer su obojica “dečki iz centra”, a “konkretnu priču” su započeli na jednom od evenata koje je organizirao Premilovac. “Tako smo ušli u priču da li bih ja to mogao za neka poduzeća odraditi. Ja sam rekao naravno da bih i tako smo krenuli”.

Premilovac se prisjetio i da je Sapunar bio “jako oprezan” pa su malo toga “odrađivali pismenim putem”. “Nalazili bi se kod Križanićeve, rekao bi mi kome trebam što i koliko. Kada bih vidio pare na svom računu poslao bi ih u Austriju i vratio u gotovini umanjenu za postotak”, posvjedočio je Premilovac.

Odgovarajući na pitanja Uskoka Premilovac je detaljno opisivao suradnju sa svakom od tvrtki iz kojih se izvlačio novac, ali i osnivanju fiktivnih poduzeća koja nisu radila ništa osim slanja lažnih faktura.

Sličan je iskaz Premilovac dao i u drugom kraku afere Remorker u kojem su optuženi dugogodišnji čelnik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i njegove suradnice.

Premilovac je, poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi u HAC-ovoj grani afere Remorker, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora kojega može zamijeniti radom za opće dobro.

Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac – Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun.

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

Uz Kalmetu, koji odbacuje sve optužbe, na optuženičkoj klupi su i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a te direktori cestarskih tvrtki.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...