Na suđenju Kalmeti većina optuženih tvrdi da krunski svjedok laže

Većina optuženih na suđenju bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti, za izvlačenje novca iz javnih cestarskih tvrtki, je prigovorilo istinitosti iskaza krunskog svjedoka Josipa Sapunara, bivšeg financijskog direktora HAC-a, koji je Kalmetine suradnike povezao s izvlačenjem preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Najopsežniji prigovor Sapunarovu iskazu dao je odvjetnik nekadašnjeg Kalmetinog suradnika Zdravka Livakovića kojega je Sapunar još u istrazi prokazao kao jednu od osoba kojoj je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na račun tvrtki Igora Premilovca koji je poput Sapunara sporazumno osuđen nakon što je priznao sve Uskokove optužbe.

Sapunar je i prošlog tjedna na glavnoj raspravi posvjedočio je da mu je Livaković, tadašnji državni tajnik i predsjednik nadzornog odbora HAC-a, kazao kako većina izvučenog novca “ide za Kalmetu i Zadar”.

Obrana prigovorila na dio Sapunarova iskaza

Livakovićeva obrana prigovorila je dijelu iskaza u kojem je Sapunar kazao da je izvučeni novac što ga je Premilovac ‘opranog’ vraćao u Hrvatsku i davao Sapunaru, a on Livakoviću, “išao za Kalmetu, Livakovića i Zadar”, ali i da su Kalmeta i Livaković imali izravan utjecaj na izgradnju spojne ceste od Dalmatine do Gaženice.

No, Kalmetina je obrana ustvrdila da Sapunar u tri dana svjedočenja nikada nije rekao da je znao da novac ide za Kalmetu i Zadar pa je primjedbu Livakovićeve obrane ocijenio neosnovanima.

Sutra bi trebao svjedočiti Premilovac

Nakon Sapunara na klupi za svjedoke sutra bi se trebao pojaviti Premilovac koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi u HAC-ovoj grani afere Remorker, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora kojega može zamijeniti radom za opće dobro.

Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac – Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...