Nastavlja se rast turističkog prometa; U listopadu u Zadarskoj županiji ostvareno 365 tisuća noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom mjeseca listopada u Hrvatskoj je ostvareno 878 tisuća dolazaka (+12 posto) i 3,1 milijun noćenja (+13 posto), dok je od siječnja do listopada ostvareno 17,9 milijuna dolazaka (+13 posto) i 100,3 milijuna noćenja (+12 posto). Riječ je o odličnim rezultatima koji su sada i službeno potvrdili najave ministra turizma Garija Cappellija i direktora Glavnog ureda HTZ-a Kristjana Staničića da će ovo biti povijesna godina u kojoj je hrvatski turizam po prvi put ostvario više od 100 milijuna noćenja.

„Iznimno me veseli značajan rast turističkog prometa u listopadu, ali i čitavoj pred i posezoni. To je dokaz da je Hrvatska sve više privlačna gostima i izvan ljetnih mjeseci, odnosno da smo postali cjelogodišnja destinacija. Siguran sam kako ćemo daljnjim provođenjem naših aktivnosti usmjerenih na jačanje selektivnih oblika turizma i pozicioniranjem Hrvatske kao aviodestinacije već u sljedećoj godini ostvariti još konkretniji rast u pred i posezoni te na taj način učiniti hrvatski turizam konkurentnijim.“ istaknuo je ministar Cappelli.

Važnost dobre pripreme za sljedeću turističku godinu naglasio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić. „Hrvatski turistički sektor je tijekom ovih prvih deset mjeseci ostvario doista impresivne rezultate. Pred nama je sada zimski period u kojem pojedine hrvatske destinacije itekako imaju vrlo atraktivnu i kvalitetnu ponudu pa sukladno tome očekujemo nastavak pozitivnih trendova do kraja godine. Međutim, fokus Hrvatske turističke zajednice trenutno je na snažnoj i kvalitetnoj pripremi promotivne strategije za turističku 2018. godinu. U tom je kontekstu i pripremljen naš nastup na sajmu WTM, koji se od 6. do 8. studenoga održava u Londonu i na kojem će, uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, nastupati i 25 suizlagača. Nakon sajma u Londonu slijedi čitav niz drugih nastupa na najvažnijim svjetskim turističkim burzama te sam siguran da će Hrvatska i tijekom 2018. godine biti jedna od traženijih turističkih destinacija“, poručio je direktor Staničić.

 

U listopadu 13 posto više noćenja

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u listopadu, strani turisti su ostvarili 732 tisuće dolazaka (+14 posto) i 2,6 milijuna noćenja (+11 posto), a poraste bilježe i domaći turisti koji su u navedenom periodu ostvarili porast od 2 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima. Tako je u listopadu najviše noćenja ostvareno u Splitsko-dalmatinskoj županiji (613 tisuća noćenja), Istri (535 tisuća noćenja) te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (530 tisuća noćenja). Na Kvarneru je ostvareno 445 tisuća noćenja, a zatim slijede Zadarska županija s 365 tisuća noćenja, grad Zagreb sa 211 tisuća noćenja, Šibensko-kninska sa 184 tisuće noćenja te Ličko-senjska županija sa 62 tisuće noćenja. Na kontinentu je u listopadu, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 80 tisuća dolazaka (rast od 11 posto) i 153 tisuće noćenja (rast od 9 posto), a najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (26 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj (25 tisuća noćenja) i Osječko-baranjskoj županiji (20 tisuća noćenja).

Tijekom listopada najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (668 tisuća noćenja), Ujedinjenog Kraljevstva (260 tisuća noćenja), Austrije (220 tisuća noćenja), Slovenije (194 tisuće noćenja) i SAD-a (99 tisuća noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u hotelima (1,6 milijuna noćenja, +7 posto) i objektima u domaćinstvu (482 tisuća noćenja, +5 posto), dok je u nautičkom charteru u listopadu ostvareno 211 tisuća noćenja (+17 posto).

 

Do kraja godine zadržavanje pozitivnih trendova

Promatrajući pak period od siječnja do listopada, strani turisti su ostvarili 16 milijuna dolazaka (+14 posto) i 88,8 milijuna noćenja (+12 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 8 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima. U periodu od siječnja do listopada najviše je noćenja ostvareno u Istri (27,3 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (18,9 milijuna noćenja) te na Kvarneru (18,4 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija sa 13,5 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija s 8,4 milijuna noćenja, Šibensko-kninska sa 7,1 milijun noćenja, Ličko-senjska županija s 3,2 milijuna noćenja te Zagreb s 1,9 milijuna noćenja. Na kontinentu je ostvareno 1,8 milijuna noćenja (+16 posto), a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji (557 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (274 tisuće noćenja) te u Osječko-baranjskoj županiji (159 tisuća noćenja).

Tijekom prvih deset mjeseci najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (20,6 milijuna noćenja), Slovenije (10 milijuna noćenja), Austrije (7,5 milijuna noćenja), Poljske (6,3 milijuna noćenja) i Češke (5,4 milijuna noćenja), a top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin, Umag, Split i Mali Lošinj. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (34,7 milijuna noćenja, +15 posto), hotelima (23,9 milijuna noćenja, +6 posto) te kampovima (18,7 milijuna noćenja, +9 posto), dok je u nautičkom charteru tijekom prvih deset mjeseci ostvareno 3,2 milijuna noćenja (+15 posto).

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...