O generalu Praljku, njegov kolega i prijatelj Danijel Kotlar: “Bilo bi puno više zločina i žrtava da nije bilo njega”

Samoubojstvo koje je u haškoj sudnici počinio general Slobodan Praljak, nakon što mu je potvrđena osuđujuća presuda za ratni zločin duboko je potreslo hrvatsku javnost, osobito one koji su ga osobno poznavali.

Među njima je i Danijel Kotlar, umirovljeni zadarski brigadir koji nam je ispričao kako ih je život spojio.

Upoznao sam ga u vrijeme kada sam bio zapovjednik 5. sektora obrane na masleničkoj bojišnici i 7. Domobranske pukovnije. General Praljak došao je obići našu crtu na Maslenici. Ostali smo u kontaktu, posebice preko generala, pukovnika Crnca, znali smo sjesti, popiti kavu, popričati o optužnicama koje su tada bile aktualna tema

Tu Kotlar upoznaje Praljka ne samo kao vojnika, već i čovjeka.

Bio je visokomoralna osoba. Odvažan, hrabar, vrhunski intelektualac, humanist. Bio sam u kontaktu s njegovim dečkima koji su se borili u BiH. Svi su mi kazali da bi, da nije bilo njega, na ovom području brojali puno više zločina i žrtava, i s naše i s njihove strane…To je sprječavao pod cijenu vlastitog života.

Državna politika bez jasnih ciljeva i odlučnih mjera ne pokazuje sposobnost. Ne štiti nacionalne interese, ne štiti ljude koji su je obranili i stvorili. Ljude poput Praljka. Za njegovu žrtvu suodgovorni su oni koji od njezine samostalnosti upravljaju Lijepom našom.

Državni vrh u kontinuitetu, zadnjih 17, 20 godina nema dobru politiku u zaštiti ključnih nacionalnih interesa. Izgubili smo arbitražu izgubili smo Inu-Mol, gubimo ljude poput Slobodana Praljka…, zaključio je Kotlar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...