Orkanska bura i sve deblji minusi, od druge polovice tjedna stiže prava zima

U većini krajeva djelomice ili pretežno sunčano. Ujutro i prijepodne oblačnije, još ponegdje uz mogućnost mjestimične kiše na istoku unutrašnjosti i na južnom Jadranu.

Kako javlja Državni hidrometeorološki zavod, u Slavoniji, Baranji i Srijemu u ponedjeljak će biti umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suho, uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će između 0 i 6 stupnjeva Celzijevih. U središnjoj Hrvatskoj bit će djelomice sunčano, a ujutro ponegdje može biti magle. Bit će relativno hladno, uz jutarnju temperaturu između -2 i 0 stupnjeva Celzijevih, te najvišu poslijepodnevnu oko 6 stupnjeva Celzijevih.

Hladno, osobito ujutro, bit će i u Gorskom kotaru i Lici, uz temperaturu i do -6 stupnjeva Celzijevih, a nakon mjestimične jutarnje magle i niskih oblaka očekuju se sunčana razdoblja uz temperaturu između 0 i 2 stupnja Celzijeva.

Na sjevernom Jadranu bit će pretežno sunčano i vjetrovito uz jaku, na udare podno Velebita olujnu i orkansku buru, koja će prema kraju dana slabjeti. Na srednjem Jadranu uglavnom suho i barem djelomice sunčano. U unutrašnjosti Dalmaciji ujutro još oblačnije, u višim predjelima uz moguću susnježicu. Bit će vjetrovito uz jaku, podno Biokova na udare olujnu i orkansku buru. Osjetno hladnije nego prošlih dana, uz najvišu temperaturu između 5 i 11 stupnjeva Celzijevih. Na jugu Hrvatske uz više oblaka još u prvom dijelu dana može biti kiše, a zatim suho i djelomice sunčano. Puhat će jaka, na udare i olujna bura, a more će, kao i na srednjem dijelu, biti valovito, prema otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 stupnjeva Celzijevih.

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti povoljne, što bi većini ljudi trebalo donijeti miran san i dobro raspoloženje. Zbog niskih jutarnjih temperatura treba obratiti pažnju na zaštitu, na što se osobito upozoravaju bolesnici s bolestima dišnog sustava.

U utorak će pak biti djelomice ili pretežno sunčano. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla i mraz, a popodne se u zapadnim predjelima očekuje porast naoblake. Bit će još hladnije nego u ponedjeljak, dok će danju, nakon jutarnje magle, biti djelomice sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -5 do -3, u gorju i niža, a najviša dnevna između 3 i 6, stupnjeva Celzijevih.

U srijedu ponovno malo manje hladno jer će se sa zapada naoblačiti uz kišu, u gorju i snijeg. Oborine se očekuju i u drugoj polovini tjedna, kada se i u nizinama ne može isključiti susnježica.

Na Jadranu u utorak pretežno sunčano uz hladno jutro. Vjetar će oslabjeti, a jutarnja temperatura bit će između 2 i 6, dok će poslijepodne porasti na između 10 i 12 stupnjeva Celzijevih. U srijedu novo naoblačenje pa će u drugoj polovini tjedna povremeno biti kiše, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavino, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Zapuhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar uz manji porast temperature zraka, a prema kraju tjedna ponovno hladnije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...