Otvorena izložba “Izdanja zadarskih tiskara u fondu Knjižnice Arheološkog muzeja Zadar”

U sklopu programa koji je Arheološki muzej Zadar organizirao povodom obilježavanja Dana grada Zadra, u petak 24. studenog u Arheološkom muzeju otvorena je prigodna izložba „Izdanja zadarskih tiskara u fondu Knjižnice Arheološkog muzeja Zadar“. Autorice izložbe istoimenog kataloga koji prati izložbu jesu viša knjižničarka Arheološkog muzeja Zadar Marina Maruna i magistra knjižničarstva Antonia Bunja.

Prilikom otvorenja izložbe prigodnim govorom nazočnima se obratio ravnatelj Arheološkog muzeja dr. sc. Jakov Vučić, a zatim je  katalog predstavila  profesorica Elvira Katić koja je istaknula kako je katalog mali, ali vrijedan dio knjižne produkcije koja je od prije 100, 150 godina izašla iz tiskarskih radionica tadašnjega Zadra. Katalog obuhvaća izdanja zadarskih tiskara u vremenskom intervalu od 1805. do 1943. godine koja se nalaze u fondu knjižnice Arheološkoga muzeja. Autorice kataloga svojim pregledom obuhvaćaju 18 zadarskih tiskara. Broj zapisa bibliograf­skih jedinica, izrađenih u skladu s knjižničarskim pravilima, ukupno je 335. Unutar svake od 18 tiskara zapisi su u Katalogu kronološki poredani. Jezik tiskanih izdanja uglavnom je talijanski (što ne čudi), dok su hrvatski, srpski, njemački i dr. jezici zastupljeni u znatno manjoj mjeri, pojasnila je Elvira Katić.

Katalog ima 112 stranica, obiluje fotografijama Ivana Čondića, a krasi ga naslovnica čije je idejno rješenje izradio Robert Maršić. Opremljen je literaturom, kazalom autora, prevoditelja, urednika i sastavljača. Uvod je preveden na engl.

Marina Maruna navela je da je katalog rezultat višemjesečnog istraživačkog rada koji je uključio detaljan pregled starih inventarnih knjiga knjižnice Muzeja, s ciljem izdvajanja publikacija tiskanih u Zadru do prve polovine 20. st. Bio je to rudarski posao s obzirom na veličinu fonda Knjižnice i nerijetko nepotpune podatke u inventarima, istaknula je Maruna. Usprkos navedenim problemima, autorice su uspješno izdvojile 335 naslova (sadržanih u 560 svezaka) koje su kasnijom obradom detektirale (rasporedile) u 18 zadarskih tiskara.

Antonia Bunja istaknula je kako se izložba izdanja zadarskih tiskara, kao sastavni dio predstavljenog  Kataloga, sastoji se od 5 vitrina i 1 roll up-a. Zbog prostorne ograničenosti u vitrinama izložen je najmanje po jedan primjerak izdanja iz svake tiskare. U prve četiri vitrine smještena su izdanja zadarskih tiskara osnovanih u 19. st., dok je peta vitrina posvećena izdanjima onih tiskara koje svoje djelovanje započinju u prvoj polovini 20. st.

Uz vitrine smješten je roll up na kojemu je navedeno svih 18 zadarskih tiskara. Kriterij poretka je kronološki, tj. poredane su shodno vremenskom periodu u kojemu su djelovale.

Nakon predstavljanja kataloga održana je prigodna radionica  „Otisak slova“, organizirana u suradnji Arheološkog muzeja Zadar, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i Udruge Starinar. Pod mentorstvom muzejske pedagoginje Jelene Vekić Bašić i profesorice Elvire Katić te u suradnji s Ivicom Ćurkovićem iz Udruge Starinar – Zadar, učenicima je  predstavljen način tiskanja knjiga od izuma pomičnih slova s kraja 15. stoljeća do razvoja tiskarstva na zadarskom području.

Izložba „Izdanja zadarskih tiskara u fondu Knjižnice Arheološkog muzeja Zadar“ bit će otvorena do kraja ove godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...