Podnesene kaznene prijave zbog ratnog zločina u Škabrnji i Nadinu

Fond za humanitarno pravo (FHP) danas je Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) podnio kaznenu  prijavu protiv šest identificiranih i nekoliko neidentificiranih pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne obrane (TO), zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin (Hrvatska) u studenome 1991. godine.

Naime, kako stoji u priopćenju, JNA je, zajedno sa TO Benkovac, dana 18. studenog 1991. godine ušla u selo Škabrnju. Po ulasku u selo, srušili su Crkvu blažene djevice Marije, a nakon toga su na različitim mjestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubijeno je još sedmero civila.

Ubojstva na obje lokacije odigrala su se po istom obrascu – civili zatečeni u kućama, izvođeni su uz psovke i uvrede ispred, gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine. Većina ubijenih bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna.

Za zločine počinjene u selima Škabrnja i Nadin pred Međunarodnim sudom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju su na višegodišnje kazne zatvora osuđeni Milan Martić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina) i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine. Pred sudom u Srbiji ni jedan pripadnik JNA ili TO nije odgovarao za ove zločine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...