Porast cijena voća i mesa, jeftinije povrće i maslinovo ulje

Prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem su tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle za 4,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 4,2, a stoke, peradi i stočnih proizvoda za 4,1 posto.

Na rast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su cijene proizvoda u skupinama žitarica, industrijskog bilja, krmnog bilja i voća, dok cijene proizvoda u ostalim skupinama uglavnom bilježe blaži pad cijena.

Tako su, primjerice, cijene žitarica povećane 14 posto, industrijskog bilja 8,5 posto, krmnog bilja 3,6 posto a voća za 0,5 posto. Pad cijena zabilježen je, pak, kod povrća, za 2,2 posto, vina za 6,3 posto, a maslinovog ulja za 2,4 posto.

Na rast cijena stoke, peradi i stočnih prizvoda utjecale su cijene stoke i peradi kao i cijene stočnih proizvoda. Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem lani najviše su porasle cijene mlijeka, za 7,9 posto, cijene svinja, za 5,4 posto, i cijene goveda, za 1,8 posto. Porasle su i cijene konzumnih jaja, za 3,2 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u trećem tromjesečju u usporedbi s istim lanjskim kvartalom porasle su za 1,1 posto, na što je najviše utjecao rast cijena energije i maziva.

Cijene energije i maziva su porasle za 5,2 posto, a povećane su i cijene sadnog materijala, za jedan posto, stočne hrane, za tri posto, te veterinarskih usluga za 1,8 posto. Cijene gnojiva su pak pale za 3,7 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...